EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Új sebességrekord valódi 5G-s hálózaton

Tech és tudomány
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Egy Nokia berendezésen a Qualcomm által biztosított tesztelői eszközön 8 GBPS sávszélességet tudtak elérni.

A nyugaton több helyről egyre inkább kiszorított Huawei mellett leginkább két európai gyártó, a Nokia és az Ericsson van versenyben a saját 5G-s hálózati megoldásaival. Természetesen minden vállalat igyekszik bizonyítani, hogy miért az ő eszközeiket kellene a szolgáltatóknak beépíteni a hálózatok fejlesztésekor, így esetenként nekiállnak sebességrekordokat döntögetni.

Nos, az origo.hu beszámolója szerint most sikerült, mégpedig a valódi 5G-s hálózaton. Egy Nokia berendezésen a Qualcomm által biztosított tesztelői eszközön 8 GBPS sávszélességet tudtak elérni. A Nokia saját fejlesztésű 5G-s AirScale egységei egyébként 26 GHz-es frekvencián, mmWave tartományban sugároznak, az Elisa pedig a jövő év elejétől kapcsolja be az erre épülő hálózatot a fogyasztók számára.

Hogy a gyakorlatban mire lehet ilyen sebességet használni, az persze kérdés, hiszen még a kiváló minőségű 4K-s videók streameléséhez sem kell ennek még csak a közelébe sem menni. Mindenesetre a Nokiát ez nem zavarta össze, és a lehetőséges felhasználási módok között említette az ultra nagy felbontású videókat, a virtuális valóságot és az online játékot.