EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Komoly bírságot kockáztatnak a magyar háztulajok, ha nem a kijelölt időben nyírnak füvet

Otthon
10perc.hu
3 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

Az általános büntetési tétel 100-500 000.- Ft-ig terjed, de az önkormányzatok eltérő büntetési tételeket alkalmazhatnak.

A jó idő beköszöntével megszaporodnak a kerti munkák, előkerülnek a fűnyírók, fűkaszák, illetve más olyan szerszámok is, amelyek zajjal járó munkavégzésre alkalmasak. Nem mindegy, hogy ezeket mikor használjuk, de az is igaz, hogy egységes "zajrendelet" nem létezik Magyarországon.

Sokszor felvetődött már a kérdés, vajon mi az az időpont, amikor a lehető legkevesebb szomszédunkat zavarjuk, ha történetesen kertes házunk van, és szeretnénk azt rendben tartani? Egyvalami viszont biztos: komoly százezreket is bukhatunk, ha a zajongásunkat akkorra időzítjük, mikor szomszédaink pihenni szeretnének.

„Nincs egységes büntetési tétel, ha zajongunk, ezt az önkormányzatok szabályozzák egyénileg. Vérmérséklettől függ, hol, miért és mennyi bírságot kapunk, de súlyos százezrekbe is kerülhet, ha nem hagyjuk abba a zajos tevékenységet, mikor mások éppen pihennének” - mondta lapunk Tóth János, a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke a Pénzcentrum megkeresésére.


Az általános büntetési tétel 100-500 000.- Ft-ig terjed, ha rossz időintervallumban "zajongunk" a kertben    Fotó: Pixabay


Hozzátette, a zaj nagyon nehéz kérdés. Az eltérő munkarend nem teszi lehetővé, hogy mindenkinek biztosított legyen a zavartalan pihenése. Természetesen „tilos” este 22.00 és hajnali 6.00 óra között zajongan, de tilos hétvégén is…

„Ezeket azonban az önkormányzatok eddig nem egységesen szabályozták. A helyi rendelet megsértése is bírságot von maga után. Az általános büntetési tétel 100-500 000.- Ft-ig terjed, de az önkormányzatok eltérő büntetési tételeket alkalmazhatnak” – állította Tóth János.