EUR: 391,25 Ft
USD: 368,76 Ft
CHF: 405,32 Ft
GBP: 451,21 Ft
RON: 78,68 Ft
RSD: 3,34 Ft

Árulod a lakásod? Rövidesen nem lesz kötelező az energetikai tanúsítvány az eladáshoz

Otthon
10perc.hu
4 hónapja
Kiemelt kép: Freepik

Ha a vevő kéri, akkor át kell majd adnia a dokumentumot, míg, aki felújítási szándékkal vásárolja meg az ingatlant, az biztosan igényelni fogja a tanúsítványt.

Hamarosan átalakítja a kormány az ingatlanok energiahatékonysági tanúsítványainak rendszerét, írja a Hvg.hu. A lap információi szerint az épületek energiatanúsítványait érintő rendelet már csak a megjelenésre vár. Nagy Péter, a Budapesti Mérnöki Kamara alelnöke elmondta, az ingatlan eladásakor nem lesz kötelező az eladónak elkészíttetni az energiatanúsítványt, de ha a vevő kéri, akkor át kell majd adnia a dokumentumot.

Ráadásul, aki felújítási szándékkal vásárolja meg az ingatlant, az a szakember szerint igényelni fogja a tanúsítványt, aki pedig nem fogja ezt tenni egy rosszabb állapotú épület esetén, az várhatóan nem felújításban, hanem bontásban, és új, korszerű ingatlan építésében gondolkozik. A leendő tanúsítványok alaposabbak lesznek, a mostani egy helyett hat-hétoldalas, a laikusoknak is jobban érthető információkat fognak tartalmazni.

A tanúsítvány elkészítésének díja eddig minden megkezdett óra után 5500 forint volt, ez az összeg változatlan maradna, de a hozzá tartozó időtartamról a lap szerint nem rendelkeznek.