EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

A távfűtéses lakásokat egyedileg szabályozhatóvá tennék – Nagy kérdés, hogy mikor?

Otthon
10perc.hu
5 hónapja
Kiemelt kép: ATV

A távhő azért is maradhatott ki a rezsicsökkentés részleges megváltoztatásából, mert azokon a helyeken, ahol még nem történt meg korszerűsítés, nincs egyedi mérésre lehetőség.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón bejelentette, hogy tervezet van, kormánydöntés még nincs arról, hogy egyedileg szabályozható legyen a távfűtés a lakásokban. Magyarországon a távhővel ellátott lakások száma mintegy 670 ezer.

A Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal 2022 nyarán végzett felmérése alapján körülbelül 134 ezer olyan átfolyós fűtési rendszerrel rendelkező lakás van, ahol az épületen belül az egyes lakásokra jutó távhő nem szabályozható a lakáson belül a lakók egyedi igényei szerint. A kormányzati egyeztetés a távhőszolgáltatást érintő jogszabályok módosításáról márciusra volt ütemezve, a kérdés felelőse Lantos Csaba vezette Energiaügyi Minisztérium (EM).

A tavaly nyáron bejelentett rezsicsökkentés a távfűtést nem érintette. A távhő azért is maradhatott ki a rezsicsökkentés részleges megváltoztatásából, mert azokon a helyeken, ahol még nem történt meg korszerűsítés, nincs egyedi mérésre lehetőség.