EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Rezsiválság: megrohamozták a magyarok a klímapiacot, inkább ezzel fűtenek, mint gázzal

Otthon
10perc.hu
11 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

A hatályban lévő rendelet szerint H-tarifa a 3,4-es SCOP* feletti klímaberendezésre igényelhető a magyar áramszolgáltatónál.

Látványos növekedési pályára állt a magyar klímaszektor 2022-ben. Persze ennek is megvan az oka, miután tömegek kezdték el keresni az energiahatékony eszközöket a rezsiváltozások miatt. Nem véletlen tehát, hogy a magasoldalfali berendezések értékesítése 25 százalékkal emelkedett 2021-hez képest.

Az elmúlt években is dinamikusan nőtt a légkondicionálók piaca, de a gázellátás jövőjének bizonytalanságára hivatkozva minden korábbinál többen törekedtek arra, hogy ne függjenek a földgáztól. Így a lakosság még nagyobb arányban fordult a klímaberendezések felé, amit a statisztikák is alátámasztanak.

A klímás fűtés eddig is gazdaságos alternatívája volt a gázkazános fűtésnek, ez a jelenlegi helyzetben azonban hatványozottan igaz. A hatályban lévő rendelet szerint H-tarifa a 3,4-es SCOP* feletti klímaberendezésre igényelhető az áramszolgáltatónál.


A klímás fűtés gazdaságos alternatívája a gázkazános fűtésnek    Fotó: Cool4u


Szin Csaba a Gree klímák magyarországi forgalmazója a 10perc.hu kérdésére elmondta, mindezt egy külön villanyóra méri, és az erre kötött hőszivattyús berendezések fűtési időszakban a továbbiakban is a rezsicsökkentett ár alatt, 36Ft/kWh áron vételezhető. Ráadásul erre nem vonatkozik felső korlát.

Így azok a családok, ahol meghaladná a fűtési energiaszükséglet a hatósági áron vételezhető mennyiséget, jelentős összegeket takaríthatnak meg, ha klímás fűtési rendszert választanak. Ennek köszönhetően nagy összegeket spórolhatunk meg a jelenlegi energiaárak fényében, ezzel a bekerülési költség sok családnál akár néhány éven belül meg is térül.