EUR: 382,59 Ft
USD: 355,01 Ft
CHF: 405,63 Ft
GBP: 445,79 Ft
RON: 77,02 Ft
RSD: 3,27 Ft

Újra Magyarországon a Shakti

Kultúra
10perc.hu
9 hónapja
Kiemelt kép: Shoprenter

A világhírű formáció 2023-as turnéja során Magyarországra is ellátogat július 2-án, vasárnap este 19:30-kor ad koncertet az Erkel Színházban.

A brit gitáros, John McLaughlin zeneszerző, a fúziós jazz úttörője számos különböző módon nagy hatással volt a jazz és a rock történetére. 1970-ben ismerkedett meg Sri Chinmoy guruval, és rajta keresztül a hinduizmussal és a keleti misztikával. Ez idő alatt vegetáriánus lett, puritán életmódot folytatott, és a meditáción kívül kizárólag a zenének és a gitárjátéka tökéletesítésének szentelte életét. Sri Chinmoy elnevezte Mahavisnunak.

McLaughlin ezt a nevet felhasználta újonnan alakult formációjának az elnevezéséhez, mely Mahavishnu Orchestra néven vált ismertté, mely a hetvenes évek legbefolyásosabb fúziós zenekara volt. Feloszlása után hozta létre McLaughlin a Shakti formációt és virtuóz kiváló indiai zenészekkel szövetkezett.

2023. januárjában Zakir Hussainnel együtt indultak világkörüli körútra, hogy megünnepeljék a formáció 50 éves évfordulóját. Velük tart, a karizmatikus énekes, Shankar Mahadevan, a hegedűs Ganesh Rajagopalan és az ütőhangszeres Selvaganesh Vinayakram. A világhírű formáció július 2-án, vasárnap este 19:30-kor ad koncertet az Erkel Színházban.