EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Női igazgató a Louvre élén

Kultúra
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: France24

A Louvre-t a Nagy Francia Forradalom idején, 1793-ban alapították, és 228 év után most lesz először női vezetője.

Franciaország négy vezető múzeuma, a Louvre, a Musée d’Orsay, a Versaillesi Kastély valamint a Pompidou Modern Művészeti Múzeum vezetői közvetlenül a mindenkori köztársasági elnöktől nyerik el megbízatásukat – olvasható a France 24 tudósításában. Emmanuel Macron elnök most Laurence des Cars-t, a Musée d ’Orsay jelenlegi igazgatónőjét nevezte ki a világ leglátogatottabb múzeuma új vezetőjévé, aki szeptember elsejétől foglalja el hivatalát.

Az 54 éves hölgy – aki négy évvel ezelőtt, szintén első női igazgatóként, vette át a Musée d’Orsay vezetését – a pozíciót 2013 óta betöltő Jean-Luc Martinezt váltja majd, akinek irányítása alatt a Louvre 2019-ben látogatottsági rekordot döntött: több mint 10 millióan keresték fel, akiknek 71 százaléka külföldi volt.


A Louvre-t a Nagy Francia Forradalom idején, 1793-ban alapították    Fotó: louvre.fr


Laurance des Cars a 19. és 20. századra specializálódott művészettörténész, a Musée d’Orsay-nél sikerre vitte a kiállítótermek növelését célzó elképzelését és új elemekkel bővítette az intézmény kiállítási spektrumát. A 2019-es Fekete modellek Gericault-tól Matisse-ig nevet viselő kiállítás az elfelejtett egykori fekete modellekre fókuszált, akik jelentős mértékben inspirálták a 19-20. századi francia művészi avantgarde-ot.

2021 elején des Cars-nak sikerült keresztülvinnie egy a múzeum tulajdonában levő Gustav Klimt festmény visszaszolgáltatását egy a nácik által meggyilkolt zsidó család leszármazottjainak. Erről itt írtunk korábban.

A Louvre-t a Nagy Francia Forradalom idején, 1793-ban alapították. Az új igazgatónő új részleget kíván létrehozni, mely a bizánci és a keleti keresztények művészetét mutatja majd be. Ez lesz majd a kilencedik állandó gyűjtemény a világ legnagyobb múzeumában.