393.00 Ft

369.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Követendő jóvátétel Párizsból

10perc.hu/Fiát Gábor
2021. 03. 17.

Franciaország visszaad egy Gustav Klimt-festményt, a Rózsabokor a fák alatt alkotást az egykori zsidó tulajdonosa leszármazottjainak.

Franciaország visszaszolgáltatja Gustav Klimt, a világhírű osztrák szecessziós festőművész egyik remekművét, melyet egykori zsidó tulajdonosa a náci érában kényszer hatására értékesített – jelentette be Roselyne Bachelot francia kulturális miniszter. A politikus hozzátette, a döntés, mely szerint egy közgyűjteményből egy mestermű visszakerül eredeti tulajdonosa örököseihez, tükrözi Párizs elkötelezettségét a nácik által kirabolt családok irányába az igazságszolgáltatás és a jóvátétel kérdésében.

A kárpótlás a Zuckerkandl és Stiasny családok ellen elkövetett bűnök elismerése is egyben, a francia kormány visszaad egy festményt jogos tulajdonosainak – ismertette a kormány álláspontját Bachelot. A festmény azok életének állít szimbolikusan emléket, akiket egy bűnös rendszer örökre el akart tüntetni emlékezetünkből – írja a France 24.

A Rózsabokrok a fák alatt című kép eredeti tulajdonosa, Nora Stiasny, - egy jól ismert osztrák zsidó család sarja - leütési áron volt kénytelen megválni a festménytől anyagi túlélése érdekében 1938-ban, Ausztria náci annektálását követően. A hölgy nagybátyjától, az osztrák iparmágnás, műgyűjtő Viktor Zuckerkandltól örökölte a képet, aki 1911-ben vásárolta. Nora Stiasnyt végül 1942-ben deportálták Lengyelországba, ahol ugyanebben az évben elhunyt.

A műkereskedő, egy náci szimpatizáns az 1960-as években bekövetkezett haláláig megtartotta a képet. A párizsi Musée d’Orsay számára Franciaország az 1980-as években vásárolta meg a műalkotást egy aukción, anélkül, hogy ismerték volna a festmény hányatott 20. századi történetét.

Főkép forrása:
Reuters

További cikkek