EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Új főemlősfajt fedeztek fel

Külföldi hírek
10perc.hu/MTI
2 éve
Kiemelt kép: cnn.com

A Mianmarban felfedezett új faj természetes élőhelyeinek elvesztése és vadászata miatt már most a súlyosan veszélyeztetettek közé tartozik.

A karcsúmajomformák egy új faját azonosították a kutatók Mianmar távoli erdőségeiben, amelyről a Zoological Research című folyóiratban publikálták az eredményeiket. A felfedezés örömét beárnyékolja, hogy természetes élőhelyeinek elvesztése és vadászata miatt a faj már most a súlyosan veszélyeztetettek közé tartozik.

A vadon élő majmok ürülékén végzett DNS-vizsgálatok alapján a kutatók régóta gyanították, hogy Mianmarban él egy eddig azonosítatlan langurfaj, ám nehéz volt erre bizonyítékot találni. A Trachypithecus popa a nevét az élőhelyéül szolgáló Popa vulkánról kapta, és a BBC cikke szerint a szeme körüli szemüvegszerű foltokról és szürkés bundájáról lehet a legkönnyebben megismerni.


A Trachypithecus popát, amely nevét az élőhelyéül szolgáló Popa vulkánról kapta (Fotó: cnn.com)


A kutatók DNS-t vontak ki a múzeumi példányokból és lemérték többek között a farkuk és fülük hosszát, majd az eredményeket összevetették a vadon élő populációk egyedeinek méreteivel. Ezek alapján azonosították az új fajt. A genetikai vizsgálatok szerint a Trachypithecus popa fejlődése nagyjából egymillió évvel ezelőtt vált el a többi ismert főemlősfajétól. A faj egyedeinek száma mindössze 200-250 között mozog. Az állatok négy elszigetelt populációra oszlanak.