EUR: 382,59 Ft
USD: 355,01 Ft
CHF: 405,63 Ft
GBP: 445,79 Ft
RON: 77,02 Ft
RSD: 3,27 Ft

Teljesen átalakul a hivatali menetrend jövőre! A megyei helyett jön a regionális ügyintézés

Belföldi hírek
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Freepik

Január 1-jétől sok új módosítás lép érvénybe, ami a hazai békéltető testületeket érinti, hogy eddig megyei szinten működtek a testületek, amit most felvált a regionális szintű működés.

A békéltető testületek 1999 óta működnek Magyarországon, az alternatív vitarendezés lehetséges fórumaként. Ezek a testületek gyors, egyszerű és nem utolsó sorban ingyenes megoldást nyújtanak a fogyasztók és a cégek közötti viták rendezésére.

Eddig ezek a békéltető testületek megyénként és a fővárosban szerveződő, független a kereskedelmi és iparkamara mellett működő érdekképviseleti szervek voltak. Azonban az Infostart információi szerint ez január 1-jétől megváltozik.

A közeljövőben ugyanis jelentős változások várhatóak, aminek a célja, hogy elérhetőbbé váljon a fogyasztóvédelem a fogyasztók számára. Ezért az eddigi helyett vármegyei helyett regionális struktúrát vezetnek be, ugyanakkor Pest megye és Buda továbbra is önálló marad.

A fogyasztóknak továbbra is biztosítva lesz, hogy személyesen jelenhessenek meg a meghallgatásokon a megyeszékhelyeken. Mindezek mellett további 7 megyei jogú város is bekerül a rendszerbe, így több helyen is lesz lehetőség a személyes meghallgatásra, ahol eddig nem volt.