EUR: 382,59 Ft
USD: 355,01 Ft
CHF: 405,63 Ft
GBP: 445,79 Ft
RON: 77,02 Ft
RSD: 3,27 Ft

Sosem lesz vége? A kormány újabb fél évvel meghosszabbítanák a veszélyhelyzetet

Belföldi hírek
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A rendeleti kormányzást – természetesen - az orosz-ukrán háborúra hivatkozva hosszabbítanák meg.

A kormány további 180 nappal meghosszabbítaná a veszélyhelyzetet egy törvényjavaslat szerint, erre kér felhatalmazást az Országgyűléstől – olvasható a törvénytervezet összefoglalójában. A rendeleti kormányzást az orosz-ukrán háborúra, illetve a menekülők megsegítésére hivatkozva hosszabbítanák meg.

„A hazánk szomszédságában zajló orosz–ukrán háború a második világháború óta nem tapasztalt humanitárius helyzetet eredményezett, és megváltoztatta az európai gazdasági helyzetet is. A humanitárius katasztrófa kezeléséhez és a nemzetközi, gazdasági változások következményeinek kivédéséhez hazánknak továbbra is biztosítania kell a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét.

Annak biztosítása érdekében tehát, hogy minden szükséges eszköz rendelkezésre álljon a menekülő emberek segítésére, támogatására, elhelyezésére, valamint a felmerülő káros gazdasági hatások kivédése, a következmények enyhítése érdekében, továbbá annak biztosítása végett, hogy az ország mielőbb maga mögött hagyja a háború káros következményeit, a kormány a veszélyhelyzet további180 nappal történő meghosszabbítására tesz javaslatot” – áll a törvénytervezetben.