EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Döbbenetes! Augusztustól nem kap nyugdíjat az a tanár, aki visszament tanítani

Belföldi hírek
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Freepik

A jelenleg érvényes jogszabály értelmében az egy éve nyugdíj mellett dolgozó pedagógusoktól augusztustól december végéig megvonják a nyugdíjukat.

Nem jár nyugdíj augusztustól decemberig azon pedagógusoknak, akik nyugdíj mellett végzik a munkájukat, derül ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének közleményéből. „Nem értjük, hogy miért nem vonták vissza ezt a nagyon káros és rendkívül ostoba kormányhatározatot” – mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ügyvivője az rtl.hu-nak az ezt lehetővé tévő rendelkezésről.

Az a probléma, hogy sokan – nem tudjuk pontosan hányan – nyugdíj mellett vannak foglalkoztatva, közalkalmazotti jogviszonyban. Miközben az ezt megengedő két rendelet augusztus 1-ével hatályon kívül került. Ez azt jelenti, hogy már negyedik napja nem jár a nyugdíj a közszolgálati munka mellett. Sőt, jogellenes maga a foglalkoztatás is, mert ismét érvényes az a kormányhatározat, amely nem teszi lehetővé, hogy a nyugdíjkorhatárt betöltött pedagógusokat foglalkoztassák.


Nem jár nyugdíj augusztustól decemberig azon pedagógusoknak, akik nyugdíj mellett végzik a munkájukat     Fotó: Freepik


„Folyamatosan olvashatunk arról, hogy nem lesz pedagógushiány – többek közt a nyugdíjasok visszafoglalkoztatásával, akik az illetményük mellett a nyugdíjukat is felvehetik. 2022 nyarán hirdettek ki két kormányrendeletet, amely ezt lehetővé tette. Ezek a rendeletek (a 268/2022. (VII. 29.) Korm. rendelet és a 269/2022. (VII. 29.) Korm. rendelet) azonban 2023. augusztus 1-től hatályukat vesztették” – olvasható a PDSZ közleményében.

Miután nem módosították a nyugdíjtörvényt időben, hogy ne legyen probléma nyugdíj mellett tanítani, nem is jár a nyugdíj egészen addig, amíg december 31-én meg nem történik a jogállásváltozás.