EUR: 388,45 Ft
USD: 370,45 Ft
CHF: 403,19 Ft
GBP: 448,76 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,31 Ft

Nekimentek a taxisok a Boltnak

Belföldi hírek
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: BKK

Lehet, hogy ugyanaz a sors vár a Boltra, mint az Uberre?

A Bolt védjegyhasználati gyakorlatát sérelmező beadványt küldött Budapest Főváros Önkormányzatának az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) - írta az Index. A portál szerint mindez kimondva-kimondatlanul az észt hátterű technológiai vállalat kiszorítását célozza. Emlékeztetnek rá: 2016 nyarán egymást érték a taxis tüntetések és az Uber végül kivonult a magyar piacról.

Az Index birtokába került levél tanúsága szerint Metál Zoltán, az OTSZ elnöke arra kérte az önkormányzatot, hogy a BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. által a Bolt HTX Kft., illetve a vele érvényes szerződésben álló vállalkozások részére 2021-ben megadott személytaxi-szolgáltatási engedélyeket semmisítsék meg, azok ugyanis az érvelése szerint jogellenesek.


Vajon ugyanaz a sors vár a Boltra, mint az Uberre...    Fotó: Bolt-blog


Metál Zoltán rámutatott: a Bolt HTX Kft. és a vele szerződött személytaxis vállalkozók egy formájában, betűtípusában és színválasztásában is karakteres, „Bolt Taxi” feliratú szabadjelzőt használnak, amelyhez – a BKK többszöri nyilatkozata alapján – jóváhagyással rendelkeznek.

Ehhez képest a Bolt franchise nemzetközi anyavállalata a „BOLT TAXI” szóvédjeggyel rendelkezik, amely nem felel meg a „védjegyoltalom alatt álló szabadjelző” fogalmának, ekként nem alkalmas a közlekedésszervezői jóváhagyásra. Ahhoz ugyanis nem szó-, hanem ábrás védjegynek kellene lennie.