EUR: 388,45 Ft
USD: 370,45 Ft
CHF: 403,19 Ft
GBP: 448,76 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,31 Ft

Előre megyünk, nem hátra! Visszatér a Kádár-rendszer középfokú óvónőképzése

Belföldi hírek
10perc.hu
3 hónapja
Kiemelt kép: Freepik

A nagy pedagógushiányt úgy küzdené le a kormány, hogy elrendelte, nem kell már diploma az óvodapedagógusoknak, elég lesz egy szakképzős végzettség.

Öt- és kétéves „óvodai nevelő” képzést tervez indítani a kormány a technikumokban és a szakképző iskolákban – vett észre a Népszava egy Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) által közzétett tervezetet, amellyel a szakképzési kormányrendeleteket módosítanák. Eddig csak diplomával lehetett valaki óvodapedagógus, ám ezen a területen évek óta egyre súlyosabb a szakemberhiány.

E szerint óvodai nevelőnek a szakképző iskolákban, valamint az érettségit is adó technikumokban ötéves képzés keretében lehet majd tanulni, de kétéves oktatásra is jelentkezhetnek, akik csak a szakmai vizsgára szeretnének felkészülni, mert például már van érettségijük.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke emlékeztetett, az 1960-as, 1970-es években volt olyan, hogy középfokú végzettséggel is lehetett óvónőként dolgozni. „Nagyon úgy tűnik, hogy most ebbe az irányba megyünk vissza” – közölte az alelnök.


A pedagógiai asszisztensek, amennyiben vannak egyáltalán az intézményben, hivatalosan nem is lehetnének egyedül a gyerekekkel      Fotó: Freepik


A szakértő emlékeztetett: 2020-ban ugyancsak egy rendeletmódosítással intézték el, hogy az óvodákban csak reggel nyolctól délig legyen szükséges képzett óvodapedagógus jelenléte, a kora reggeli és a délutáni órákban – amennyiben nincs fejlesztő vagy iskola-előkészítő foglalkozás – az is elég, ha a nevelő-oktató munkát segítők, mint például a dajkák, pedagógiai asszisztensek ott vannak, ami Gosztonyi Gábor szerint lényegében csak gyermekmegőrzés – írta a hvg.hu.

Erre azért volt szükség, mert bár az előírások szerint egy óvodai csoportra két diplomás óvodapedagógus – egy délelőttös és egy délutános – kell, a szakemberhiány miatt ezt egyre nehezebb biztosítani. A PSZ alelnöke arra is felhívta a figyelmet, a pedagógiai asszisztensek, amennyiben vannak egyáltalán az intézményben, hivatalosan nem is lehetnének egyedül a gyerekekkel, az ő feladatuk az óvodapedagógusok munkájának segítése, nem pedig átvállalása.