EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Hétvégente ismét a gyalogosoké és a kerékpárosoké a pesti rakpart

Belföldi hírek
MTI
3 hónapja
Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos (A megnyílt pesti alsó rakpart egy szakasza a Jane Haining rakparton 2023. június 17-én.)

Megnyitották a pesti alsó rakpartot, amelyet a városlakók ismét korzóként, köztérként használhatnak hétvégenként.

Szombaton megnyitották a pesti alsó rakpartot, a nyitóhétvégén többek között kiállítással, zenével és gyerekprogrammal várták az érdeklődőket.

A szezonnyitó sajtótájékoztatón a főpolgármester kiemelte, az elmúlt években a budapestiek már megszokhatták, hogy hétvégente a gyalogosoké és a kerékpárosoké a pesti alsó rakpart.

"Kevés olyan város van a világon, amely ilyen kulturális és természeti örökséggel bír."  "Itt az ideje, hogy az autók helyett az embereké is legyen a pesti alsó rakpart!" - mondta Karácsony Gergely.

Hozzátette: ezen a nyáron nemcsak sétálni lehet majd a rakparton, hanem a 150 éves Budapest örökségéről is szóló programokkal, vendéglátással, kiállításokkal várják az érdeklődőket.

Tömör Miklós, a Valyo egyesület projektmenedzsere elmondta, már 13 éve foglalkoznak a budapesti Duna-parttal. A szervezet azért jött létre, hogy megpróbálja összekapcsolni a várost és a Dunát. Céljuk, hogy hosszú távon gyalogos, rekreációs és sportfunkciót töltsön be a rakpart, amelyhez parkot, fasort és zöldterületeket szeretne létrehozni a főváros.

A Főkert jóvoltából több mint száz növény, valamint árnyékolók, gyerekzóna, grillezők és pihenőhelyek várják majd a városlakókat. A 2-es villamos vonala alatt húzódó 3000 négyzetméteres újból megnyíló viadukt rengeteg lehetőséget tartogat, a vendéglátó funkció mellett egyes részeit más és más kulturális és civil szervezetek használják majd programjaikhoz - közölte.