EUR: 388,45 Ft
USD: 370,45 Ft
CHF: 403,19 Ft
GBP: 448,76 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,31 Ft

Egészen elképesztő! A kormány terve szerint bárki büntetlenül sértegethet és rágalmazhat valakit a médiában

Belföldi hírek
10perc.hu
5 hónapja
Kiemelt kép: Freepik

Módosítaná a Fidesz a Büntetőtörvénykönyv (Btk.) rágalmazásra és becsületsértésre vonatkozó paragrafusait a sajtótermékek és médiaszolgáltatás esetében.

A Kocsis Máté frakcióvezető és Halász János frakcióvezető-helyettes által jegyzett módosítás alapján a jövőben nem lenne büntethető rágalmazás és becsületsértés miatt az, aki a közügyek szabad megvitatásakor, sajtótermékben vagy médiaszolgáltatás útján sért meg valakit. Hacsak nem irányul a cselekménye a sértett emberi méltóságának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadására.

Vagyis ha egy sajtótermék dolgozója rágalmazó vagy becsületsértő állításokat ír le valakiről, akkor a médiamunkást nem lehetne felelősségre vonni büntetőjogilag – számolt be a Telex. Ám a módosítás értelmében a sértettnek már csak sajtó-helyreigazítási eljárás, illetve személyiségi jogi per maradna meg lehetőségként.

A Btk. jelenleg a rágalmazást akár két évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja, míg ha valaki a becsület csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvételt készít, akkor egy évig, ha nyilvánosságra hozza akár három évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető. A becsületsértés esetén egy évig tartó szabadságvesztés szabható ki.