EUR: 380,12 Ft
USD: 347,01 Ft
CHF: 394,37 Ft
GBP: 438,24 Ft
RON: 76,44 Ft
RSD: 3,24 Ft

Nemhogy félretenni, megélni sem nagyon tudnak a magyar nyugdíjasok

Belföldi hírek
10perc.hu
8 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

Sok nyugdíjasnak az év elején bevezetett 15 százalékos nyugdíjemelés sem segített, ugyanis a rekordméretű infláció miatt nagy bajban vannak.

A Pénzcentrum online felmérést végzett nemrég a magyar nyugdíjasok körében, amiből kiderült, hogy sokaknak romlott az anyagi helyzete 2022-ben. A válaszadó nyugdíjasok közül minden hatodik úgy nyilatkozott, hogy hónapról hónapra anyagi gondjai vannak. Nőtt azoknak az aránya is, akik éppen kijönnek a jövedelmükből, viszont félretenni már nem tudnak.

A megkérdezett idősek 27,9 százalékának jelentősen romlott az utóbbi évben az anyagi helyzete, és további 40,8 százaléknak inkább romlott. Vagyis csaknem 70 százalékuk él most rosszabbul, mint 2022 előtt, pedig már a koronavírus időszakában is sok nyugdíjasnak romlottak a körülményei – közölte az ATV.


Minden hatodik nyugdíjas úgy nyilatkozott, hogy hónapról hónapra anyagi gondjai vannak     Fotó: Pixabay


Elszomorító adat, hogy a nyugdíjas válaszadók alig 6,8 százaléka bízik abban, hogy javulni fog az anyagi helyzete, ezzel szemben több mint felük, 57,2 százalékuk pedig a helyzetük rosszabbodására számít. 2022-ben még jóval nagyobb volt a bizakodók aránya.

A nyugdíjasok úgy látják, hogy az anyagi helyzetük romlásához hozzájárult a rekordinfláció, valamint a rezsi, a benzin és a gyógyszerek drágulása is. Sok nyugdíjas válaszadó kiemelte, hogy a 100 ezer forint környéki nyugdíjuk esetében a 15 százalékos emelés nem segített sokat az anyagi helyzetükön.