EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Kibújt a szög a zsákból! Egy fillért sem kapnak a köztisztviselők, az ő béremelésükre nincs pénz

Belföldi hírek
10perc.hu
9 hónapja
Kiemelt kép: Freepik

Sokan az infláció miatt már ezerkétszáz forintos kenyeret már nem tudják megvenni 140-190 ezer forintos fizetésből.

A magyar köztisztviselők, közalkalmazottak és közszolgálati dolgozót szakszervezete 25 százalékos, inflációkövető emelést kér a kormánytól. Azonban a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, ennek az igénynek a kormány jelenleg nem tud eleget tenni, hiszen a költségvetés keretein belül kell maradnunk, ami viszont nem tartalmaz forrást egy ilyen mértékű emelésre.

A tanárok, orvosok után a köztisztviselők, közalkalmazottak is úgy vélik, a kormány fittyet hány rájuk, követeléseikre. Az rtl.hu-nak a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke azt mondta, a „közigazgatási elit” ellenérdekelt abban, hogy tisztességes bért kapjanak a terület dolgozói, akik viszont már túl vannak a tűréshatáron.

„Harminc százalékos létszámcsökkenés van, nemcsak a pedagógusoknál hiányoznak emberek, hanem a közszféra minden ágazatában. A maradók többet dolgoznak, kevesebbért, sokkal nagyobb felelősség hárul rájuk” – így foglalta össze a helyzetet Boros Péterné.


Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, nincs pénz a köztisztviselők bérrendezésére    Fotó: MTI/Illyés Tibor


Az MKKSZ elnöke közölte, most mérik fel, hogy ki, mit vállalna azért, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra, azt tudja mindenki, csak így tudnak eredményesen tárgyalni. Az biztos, hogy csatlakozni fognak mindenkihez, aki elégedetlen, a tanárokhoz, az orvosokhoz és a többi szektorhoz.

A szakszervezeti vezető szerint sokaknak akkor „nyílt ki a szemük”, amikor megkapták januári fizetésüket, szembesültek azzal, hogy az infláció miatt már ezerkétszáz forintos kenyeret már nem tudják megvenni 140-190 ezer forintos fizetésből. Kizárólag a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének a hatását érzékeljük a mostani fizetésben. Ez a kereset a diplomás emberek esetében is ugyanennyi.