EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Összesen 2320 milliárdot bukhat az ország, ha a kormány nem oldja fel a napelemek betáplálási tilalmát

Belföldi hírek
10perc.hu
10 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

Többek között csak ennek a reformnak a végrehajtása esetén juthat hozzá a helyreállítási alap vissza nem térítendő, mintegy 2320 milliárd forintos forrásaihoz Magyarország.

Jó hír érkezett azoknak, akik szeretnének energiatakarékosság miatt napelemes rendszert használni, míg kevésbé jó a kormánynak. A 24.hu információja szerint Magyarországnak ugyanis legkésőbb 2024. december 31-ig fel kell oldania a lakossági napelemes rendszerek által termelt áram betáplálási lehetőségének tilalmát ahhoz, hogy hozzáférjen a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) támogatási forrásaihoz.

Az említett javaslatcsomagot már tavaly november 30-án kiadták, de a kormány érdemben eddig alig reagált rá, holott a dokumentum határidős ajánlásokat is tartalmaz. Azért lenne fontos, hogy Magyarország betartsa ezeket a határidőket, mert csak ezen reformok végrehajtása esetén juthat hozzá a helyreállítási alap vissza nem térítendő, mintegy 2320 milliárd forintos forrásaihoz.

„A dokumentum C6.R3 pontjában előírásszerűen állapítják meg, hogy a napenergia alkalmazásának ösztönzése érdekében a lehető leghamarabb, és legkésőbb 2024. december 31-ig hatályát veszti az a nemrég bevezetett intézkedés, amely ideiglenesen megszüntette azt a lehetőséget, hogy az újonnan épített (legfeljebb 50 kVA kapacitású) lakossági fotovoltaikus rendszerek áramot tápláljanak be a hálózatba” – idézi a lap a javaslatcsomagot.

Az Európai Bizottság javaslata szerint amennyiben egyes régiókban alkalmas a hálózat a termelt villamos energia integrálására, akkor a jelenleg érvényben lévőt fel kell oldani. A dokumentumban a reform végrehajtásának határideje 2023. március 31, de a végső határidő sokáig húzható.


Ha 2024. december 31-ig nem oldják fel a betáplálási moratóriumot, a helyreállítási alap vissza nem térítendő, mintegy 2320 milliárd forintos forrásaihoz nem jut hozz az ország    Fotó: Freepik


A kormány szerint viszont a napelemstop csak akkor megszüntethető, ha korszerűsítették az áramhálózatot, amit azonban csak uniós pénzből tudnának megoldani. Ez az újabb 22-es csapdája, ugyanis idén március 31-ig valamilyen lépést tenni kell az ügyben, amelyből kiderül, mire számíthat a napelemes szektor.

Szolnoki Ádám, a MANAP Iparági Egyesület elnöke a portálnak úgy értékelte a helyzetet, hogy bár a 2024 végi határidő meglehetősen távoli, amennyiben 2-3 hónapon belül nem látható semmilyen jövőkép, akkor a kivitelezőcégeknél első körben megkezdődhet az értékesítők leépítése. Ha csak 2024 végével oldják fel a betáplálási stopot, az nagy baj, ugyanis két évet biztosan nem fog kibírni az iparág új megrendelések nélkül.

Vannak olyan területek, vezetékszakaszok, amelyekre olyan sok napelemes rendszer kapcsolódott, hogy a betáplálás nem volt lehetséges azért, mert a hálózat nem volt képes kezelni a hmke-k által termelt időjárásfüggő kapacitást. Szolnoki szerint a szakma abban egyetért, hogy az országos vezetékhálózat legfeljebb 10-15 százalékára igaz, hogy problémás hálózati pontokat tartalmaz, a teljes rendszerre nem.

A MANAP vezetője úgy véli, a kormány a betáplálási stoppal egy fűnyíróelvet alkalmazott, amely a lehető legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás, viszont figyelmen kívül hagyja a piac alapvető igényeit. Ráadásul a nehéz gazdasági helyzet miatt a kifizetések akadoznak, január végéig a 43 379 nyertes pályázatból mindössze 2545 esetében történtek kifizetések.