EUR: 382,59 Ft
USD: 355,01 Ft
CHF: 405,63 Ft
GBP: 445,79 Ft
RON: 77,02 Ft
RSD: 3,27 Ft

Pedagógussztrájkkal és tanárhiánnyal folytatódik 2023

Belföldi hírek
10perc.hu
10 hónapja
Kiemelt kép: Freepik

2023 elején is több száz pedagógust keresnek Magyarországon iskolákba, óvodákban nagy hiány mutatkozik matematika és informatikus tanárokból, de országszerte keresnek óvodapedagógusokat is.

Megkezdődött az idei év első, erre a teljes hétre meghirdetett pedagógussztrájkja. Mindeközben persze az oktatásban nem ez jelenti a legnagyobb gondot, hanem a szakemberhiány. Igaz, erről megoszlanak a vélemények, ugyanis amíg a szakszervezetek ezres tanárhiányról beszélnek, addig a hivatalos Közigálláson csak pár száz pedagógus hiányzik a katedráról.

2023 harmadik hetében a hivatalos csatornán keresztül 166 tanárt, 50 tanítót, és 150 óvodapedagógust keresnek a magyar iskolákban és óvodákban. A legégetőbb tanárhiány egyértelműen Pest megyében van, itt összesen 92 tanárt keresnek, tehát az összes jelenlegi álláshirdetés 55 százaléka itt összpontosul – tudta meg a Pénzcentrum.

Tanítóból ugyanígy Pest megyében a legrosszabb most a helyzet, itt 24 betöltetlen állás van ezen a területen. Óvodapedagógusokra szintén Pest megyében lenne a legtöbbre szükség, január 19-én pontosan 28 állás volt erre a pozícióra meghirdetve, de ettől, nem sokkal maradt el Budapest, ahol 18 állásba toboroztak pedagógus végzettséggel rendelkezőket az óvodákban.


Jelenleg a leginkább keresett tanári szak a matematika, az informatika és a fizika    Fotó: Pixabay


Mi az oka a látszólag nagy különbségnek? Nos, a tankerületekben, intézményekben már bevett gyakorlat, hogy a nyugdíjba menő tanárok helyére nem vesznek fel mást, hanem szétosztják az órákat az állományban lévő pedagógusok között. Ez a megoldás a pedagógushiányt leplezi, a már a rendszerben lévő dolgozók terheltségét viszont jelentősen növeli.

A tanári állások esetében megnéztük azt is, hogy egy-egy szakot mennyiszer említettek név szerint is az álláskeresőben. Ebből kiderült, hogy jelenleg a leginkább keresett tanári szak a matematika, az informatika és a fizika. De rögtön ezek után kettős holtversenyben ott van az angol nyelvi tanár, illetve 10-10 állásnál említik a magyart és a kémiát is. Legkevesebbszer jelenleg a német, az ének-zene, a földrajz és történelem van említve.