EUR: 382,59 Ft
USD: 355,01 Ft
CHF: 405,63 Ft
GBP: 445,79 Ft
RON: 77,02 Ft
RSD: 3,27 Ft

Újabb Európa-bajnoki cím jutott Magyarországnak – Háromszor nagyobb az élelmiszerek drágulása itthon, mint az Unióban

Belföldi hírek
10perc.hu
10 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

Egy év leforgása alatt átlagosan 50 százalékkal emelkedtek az árak a hazai boltokban decemberre, ami pedig kiugróan magasnak számít a 27 tagállam között.

Az Eurostat friss adatai szerint az élelmiszerdrágulás majdnem háromszor akkora már Magyarországon, mint az Európai Unióban átlagosan. Ez azt jelenti a Pénzcentrum szerint, hogy egy év leforgása alatt átlagosan 50 százalékkal emelkedtek az árak a hazai boltokban decemberre. Ez pedig kiugróan magasnak számít a 27 tagállam között.

Ezzel pedig toronymagasan Magyarországon a legmagasabb az élelmiszerinfláció az unióban: 49,6 százalékkal emelkedtek 2022 decemberére az árak, az egy évvel korábbihoz képest. Ha az Európai Unió átlagát nézzük, akkor egy 18 százalékos élelmiszerinflációt láthatunk.


Magyarországon 49,6 százalékkal emelkedtek 2022 decemberére az árak, az egy évvel korábbihoz képest     Fotó: Pixabay


Romániában (23%), illetve Lengyelországban (21,2 százalék) az infláció az élelmiszerek piacán. Hornyák József, a Portfolio makroelemzője szerint a hazai csúcsinflációnak oka részben a forint árfolyamának gyengülése, illetve a kereskedelemre kivetett különadók.

 A GKI szerint még fél évig nálunk mérhetik a legnagyobb drágulást, sőt, azt mondják, akár annál is tovább, ha kivezetik az árstopot – számolt be az RTL Híradó. Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója közölte, ha a kormány kivezeti az élelmiszerekre bevezetett hatósági árat, az éves élelmiszerinfláció akár 19 százalék is lehet.