EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Rohanj, ha szeretnéd még kihasználni! Szilveszterkor búcsút intünk az otthonfelújítási és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásnak

Belföldi hírek
10perc.hu
11 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

Két megszűnő családi kedvezményt már csak egy napig, december 31-ig lehet igényelni, tehát aki élni akar a kedvezménnyel, nagyon kell sietnie.

Amint arról már a 10perc.hu is beszámolt, a kormány további két évvel, 2024 végéig meghosszabbította a babaváró hitel, a falusi CSOK igénylési lehetőségét, valamint az új lakások építésénél és vásárlásánál megkapható áfavisszaigénylést. Ugyanakkor már csak december 31-ig lehet igényelni az otthonfelújítási támogatást és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását – írta a Bank360.hu.

A nagycsaládosok gépkocsivásárlási támogatásának szabályai csak egy ponton változtak a rendeletben, az eredeti igénylési határidő azonban nem módosult, így erre továbbra is csak 2022. december 31-ig van lehetőség.

Az eredeti rendelet szerint amennyiben az adásvételi szerződés vagy a pénzügyi lízingszerződés a határozat véglegessé válásától számított hat hónapon belül nem jön létre, a támogatás nem folyósítható. Ezt a határidőt tolta most ki az új rendelet egy évre, ami nagy könnyebbség lehet azoknak, akiknek december 31-ig még sikerül igényelniük a támogatást.


A nagycsaládosok már csak egy napig igényelhetik az autóvásárlási támogatást     Fotó: Freepik


Aki teheti, annak még érdemes megpróbálnia, hiszen milliókat nyerhet vele. A támogatás mértéke ugyanis 2,5 millió forint, de legfeljebb a megszerzés időpontjában érvényes bruttó vételár 50 százaléka.

Sokkal többeket érintett az elmúlt években a gyermeket nevelők által igényelhető maximum 3 milliós otthonfelújítási támogatás. Mivel a lakásfelújítási támogatás igénylési határideje is lejár a jelenlegi szabályok szerint 2022. december 31-én, így a kormány ezt a kedvezményt nem hosszabbítja meg.

Speciális esetekben, szűk körben egy, a napokban megjelent jogszabály ugyan adott haladékot az igénylésre 2023. március 31-ig, de ezeken kívül a mostani jogi helyzet szerint ez a támogatás az év végével megszűnik. Így lényegében csak azok a napelemes, napkollektoros fejlesztést végrehajtók kaptak még egy kis időt, akik már korábban szerződtek a kivitelezővel, de a munka még nem készült el.