EUR: 380,12 Ft
USD: 347,01 Ft
CHF: 394,37 Ft
GBP: 438,24 Ft
RON: 76,44 Ft
RSD: 3,24 Ft

Kormányígéret: 2025-ben megint megemelik a nyugdíjkorhatárt

Belföldi hírek
10perc.hu
11 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

A magyar kabinet a hazai nyugdíjrendszer nagyszabású átalakítására készül annak érdekében, hogy megkapja az EU-s pénzeket.

Úgy tűnik, valóságos ígéretcunami érkezett meg Brüsszelbe a magyar kormánytól, hogy az Európai Unió az eddig visszatartott teljes összeget – összesen 13,3 milliárd euro, ami a jelenlegi árfolyamon 5300 milliárd forint – átutalja Magyarország számára.

Az Európai Bizottság szakemberei szerint a magyar nyugdíjkiadások a GDP mintegy 8 százalékának megfelelő 2019-es értékről 2070-re jelentősen, a GDP 12 százalék fölé emelkednek, ami hosszútávon magas fenntarthatósági kockázatokat jelez - írta a Portfolio.


Nem lesz, aki megtermelje a nyugdíjasok járadékát, muszáj változtatni a szakértők szerint    Fotó: Pixabay


A benyújtott helyreállítási terv első pontjában a kormány vállalta, hogy a nyugdíjrendszert a közép- és hosszú távú költségvetési fenntarthatóságának és megfelelőségének érdekében megreformálja. Az atv.hu szakértői szerint a nyugdíjreform a következő elemekből fog összeállni:

- Egy független nemzetközi szakértőgárda jelentést készít a nyugdíjrendszer pénzügyi fenntarthatóságáról, és konkrét szakpolitikai javaslatokat terjeszt elő, melyek biztosítják a nyugdíjrendszer hosszú- és középtávú fenntarthatóságát, a megfelelőség megőrzése mellett, különösen a jövedelmi egyenlőtlenségek kezelése révén.
- Ezt követi a nyugdíjrendszer módosítására vonatkozó szakpolitikai javaslat kidolgozása a kormány által, amit egy részletes hatásvizsgálattal kísért, jogalkotási javaslat követ.
- A nyugdíjrendszert módosító jogszabály hatálybalépése a kormány jogalkotási javaslata alapján, melynek határideje 2025. március 31.

Az is kiderült, hogy olyan szakpolitikai javaslatokat kell előterjeszteni, melyek a hosszabb munkával töltött életszakaszt ösztönzik. Ilyen lehet például a törvényes nyugdíjkorhatárnak a várható élettartamhoz való kötése, valamint a tényleges nyugdíjkorhatár emelése és a korai nyugdíjba vonulás szankcionálása.