EUR: 382,59 Ft
USD: 355,01 Ft
CHF: 405,63 Ft
GBP: 445,79 Ft
RON: 77,02 Ft
RSD: 3,27 Ft

Újra utcán a pedagógusok, már több száz intézményből csatlakoztak a megmozduláshoz

Belföldi hírek
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

A sztrájkra azért került sor, mert a kormány bizonytalan ígéreteken kívül továbbra sem állt elő érdemi, konkrét ajánlattal az érdekvédelmi szervezetek követeléseire.

Noha egy pillanatra felmerült annak esélye, hogy a kormány rendezni kívánja a magyar oktatás helyzetét és a pedagógusok bérét – sok, több mint 35 éve a pályán lévő diplomás tanító  nettó 250 ezer forintot keres havonta –, ám a november 7-i tárgyalást követően kiderült, ez megmarad az álom kategóriának. Sőt, az oktatás megújításánál az a szándék is felmerült a kabinet részéről, hogy a tanárok kikerülnek a közalkalmazottak köréből.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azért hirdetett egységes, országos sztrájkot a mai napra, mert a kormány bizonytalan ígéreteken kívül továbbra sem állt elő érdemi, konkrét ajánlattal az érdekvédelmi szervezetek követeléseire.

A tanév megkezdése óta ez a harmadik megmozdulás, amihez a diákok szülők is csatlakoztak, akárcsak az a több száz intézmény, ahol sztrájkkal kezdődött a mai nap. Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja a Népszavának elmondta, nem csitul a tiltakozási hullám.


Rengeteg iskolában kezdődött meg üres tantermekkel a mai nap     Fotó: Freepik


A szakszervezethez beérkezett visszajelzések szerint számos olyan intézményben, ahol már volt sztrájk most még több pedagógus csatlakozott, mint korábban. Sok olyan iskoláról tudnak, ahol a tantestület legalább 60 százaléka döntött a munkabeszüntetés mellett.

A 24.hu cikke szerint az újpesti Babits Mihály Gimnáziumot és a szintén negyedik kerületi Homoktövis Általános Iskolát a szülők és diákok jelképesen lezárták szerda este, ezzel fejezték ki a támogatásukat és a szolidaritásukat a sztrájkoló pedagógusok felé.

Mára az Egységes Diákfront országos élőláncot hirdetett, mellyel reggel a szülők, diákok és pedagógusok a jobb oktatásért álltak ki. A szervezők szerint csaknem 200 iskolából és óvodából vettek részt az eseményen.

Az országos tiltakozó akció részeként a fővárosban a Kossuth Lajos térről indulva alkottak élőláncot. A demonstráció résztvevői a "Ki fog holnap tanítani?", "Szabad oktatást!", "Nincs pedagógus, nincs jövő." feliratú molinókat tartották a magasba.

Sok résztvevő kezében az oktatás fejlesztéséért tartott demonstrációk jelképévé vált kockás inget mintázó zászló volt látható. A tüntetők a "Szabad ország, szabad oktatás!", "Nincs tanár, nincs jövő!" és a "Fizessétek ki a tanárainkat!" rigmusokat skandálták.