EUR: 387,57 Ft
USD: 369,61 Ft
CHF: 401,84 Ft
GBP: 446,78 Ft
RON: 77,91 Ft
RSD: 3,31 Ft

Árat emelhetnek a fogászok!

Belföldi hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

A koronavírusjárvány miatt megállt a fogászati turizmus, ami komoly hatással van a piacra, és az alapanyag árainak emelkedése miatt rövidesen többe kerülnek majd a kezelések.

Az uniós árak közel negyedét fizetjük csak a fogászati kezelésekért a magánrendeléseken, köszönhetően annak, hogy Magyarországon olcsóbb a munkaerő és a fogászati kellékeken lévő árrés is kisebb. Nem véletlenül jár hazánkba rengeteg külföldi, mert még a repülőjegy árával együtt is olcsóbbak a kezelések.

Míg egy cirkónium fogpótlás ára Magyarországon átlagban 70 ezer forint, addig Nagy-Britanniában és Franciaországban megközelítőleg 200 ezer forintot is elkérnek érte, Németországban pedig a félmillió forintot súrolják a költségek.Ennél is nagyobb a differencia, ha az implantációs fogpótlást vizsgáljuk: itthon átlagban 105 ezer forintból valósítható meg ez, míg a briteknél átlagban 374 ezer forintot, a németeknél és a franciáknál pedig 500 ezer forintnál is többet kell fizetni érte, ami ötszörös ár a magyarhoz viszonyítva.

Az alacsony árak annak köszönhetőek, hogy az olcsóbb munkaerő mellett a fogászati kellékeken lévő árrés is kisebb, mert a forgalmazók nem tudnák drágábban eladni azokat. Laczkó Tamás, a Dental World alapítója lapunknak elmondta, nem ritka eset, hogy Angliában vesznek mintát egy fogsorhoz, ami aztán nálunk készül el, is itt is ültetik be.


Rövidesen többe kerülnek majd a kezelések, csak az a kérdés, hogy mennyivel     Fotó: freepik.com


A szakember szerint a covid visszaszorítása érdekében bevezetett korlátozások és határzárak miatt gyakorlatilag leállt a fogászati turizmus, ami érezhető hatással van a teljes magyar piacra, jelentősen visszaesett a fogászatok bevétele. Ugyanakkor ezzel egy időben az alapanyagok ára viszont érezhetően nőtt, ami miatt rövidesen áremelkedés lesz a fogászati kezelések körében. Már csak az a kérdés, hogy milyen mértékben...