EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Nagycsaládosként köztartozásod van? Kamatostul kell visszafizetned az államnak az autóvásárlási támogatásodat!

Autó-motor hírek
10perc.hu
10 hónapja
Kiemelt kép: Freepik

Amennyiben a szabálytalanságot igazolhatóan könyvelési hiba vagy önellenőrzéssel orvosolható probléma okozta, akkor az állam felülvizsgálja a visszafizetési kötelezettséget.

Nem túl kifizetődő, ha valaki bármekkora összeggel tartozni mer az államnak. Kiderült, hogy azok a nagycsaládosok, akik autóvásársásukhoz állami támogatást kaptak, bizony egy forint köztartozást sem halmozhatnak fel. A 2021. szeptember 28-ig hatályos rendelkezés alapján csak akkor jogosult támogatásra a nagycsaládos, ha az adóhatóságnál nincs nyilvántartott köztartozása.

Ennek megfelelően történtek már lépések azokkal szemben, akik nem felelnek meg ennek a kritériumnak. A Magyar Államkincstár – amely a program keretében több mint 28 ezer család autóvásárlását támogatta – a jogszabályoknak megfelelően 65 esetben (0,2 százalékban) visszafizettette a támogatást feltárt szabálytalanságok vagy köztartozások miatt.

Amennyiben valaki úgy kap támogatást, hogy a nyilatkozata nem felelt meg a valóságnak, az államháztartásról szóló törvény szerinti késedelmi kamattal növelten kell majd azt visszafizetnie. Ugyanakkor, ha a szabálytalanságot igazolhatóan könyvelési hiba vagy önellenőrzéssel orvosolható probléma okozta, akkor felülvizsgálják a visszafizetési kötelezettséget.

Az Államkincstár kizárólag akkor kerít sort a visszafizettetésre, ha valaki a tartozását a felszólítás után sem rendezi. Erre a kincstár a felhívás kézhezvételétől számított 14 napos határidőt biztosít.