EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Azonnal lépjünk, ha jön a DPF-hibaüzenet

Autó-motor hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: Terraclean/Gaál Gergő

A részecskeszűrő hibája nem elhanyagolható, érdemes komolyan venni még a súlyos tünetek kialakulása előtt, a teljes eltömődés komoly károkat okozhat a motorban.

A modern dízelautók részecskeszűrővel (DPF szűrő) vannak ellátva. Ez egy olyan berendezés a kipufogócsőbe építve, amely összegyűjti a kipufogógázban lévő korom szemcséket, és megfelelő üzemi körülmények között elégeti azokat. A gondok akkor kezdődnek, ha ez a részecskeszűrő eltömődik.

Sokan még most sem tudják a dízelautók tulajdonosai közül, hogy milyen jelek alapján tudhatják meg azt, vajon a gépjárműjükben van-e valamilyen probléma a részecskeszűrővel. Vannak szempontok, amiket mindenképpen figyelembe kell vennünk ahhoz, hogy rájöjjünk arra, mikor kell mindenképpen szakemberhez fordulni.

Nagyon fontos, hogy mielőtt beáll a téli rossz időjárás összegezzük, hogy mennyit mentünk autópályán – nem árt valahova felírni a megtett távot –, illetve azt, hogy a városi használat mellett voltak-e hosszabb tempós haladások. Gondoljuk végig, vajon tapasztaltuk-e a kényszer regenerálásra utaló jelek valamelyikét, például, hogy a lámpánál megemelkedik az autó alapjárata, netán a kijelzőn megjelenik a DPF hibaüzenet, vagy megemelkedett a kocsi pillanatnyi fogyasztása, netán nem feledkeztünk-e meg a rendszeres karbantartás alkalmával az EGR rendszer tisztításáról. Ha a kérdéseinkre igenlő választ kell adnunk, nincs más hátra, mint az autónkat szervízbe vinni. Fontos tudni, manapság már erre a problémára kínálnak Magyarországon megoldást.


A részecskeszűrő tisztítása előtt és után is ellenőrizheti mindenki a mért adatokat     Fotó: Terraclean/Gaál Gergő


„Fontos tisztázni, hogy a DPF szűrő hiba nem elhanyagolható, érdemes komolyan venni még a súlyos tünetek kialakulása előtt. A már eltömődött és huzamos ideje elhanyagolt részecskeszűrő jelentős gondokat tud okozni az autóban, és annak motorjában, amit esetenként akár többszázezer forintos javítással lehet csak orvosolni.  Nem ajánlott megvárni a teljes eltömődést, érdemes lehet előbb befektetni egy olyan részecskeszűrő tisztításba, amely megbontás és leszerelés nélkül újra visszaadja a tökéletes átjárhatóságát a részecskeszűrőnek. Az EGR rendszer, ha már elkokszolódott, magától nem képes megtisztulni, ehhez segítségre van szüksége. Az általunk kínált szolgáltatás teljes rendszer, az égéstér, vagyis a motor és a kipufogó rendszer tisztítására is van lehetőség az általunk alkalmazott, és fent említett módszerek között” – jelentette ki Nyolcas-Kállai Norbert, a TerraClean Magyarország társtulajdonosa.

Figyelem! A belső motortisztítás, az említett teljes rendszer tisztítás segítségével újra hatékony lesz az autó motorjának a működése és a regenerálás folyamata, csökken a fogyasztás, valamint visszatér a közel eredeti teljesítmény.