Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Szabad szemmel látható lesz az év üstököse

10perc.hu
2024. 10. 11.
Szabad szemmel látható lesz az év üstököse

Ma este a C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstökös érkezik Földközelbe, amely az év egyik legérdekesebb égi eseményének ígérkezik.

Sárneczky Krisztián, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont kutatója elárulta, hogy mikor és honnan lehet legjobban megfigyelni az üstököst, és miért jelentős ez az űrkutatás szempontjából - írta a Penzcentrum.

Az üstököst 2023 elején fedezték fel a kínai Bíbor-hegyi Obszervatóriumban, majd az ATLAS projekt erősítette meg a felfedezést. Bár az üstökös szeptemberben haladt el legközelebb a Naphoz, október közepén is kellően fényes ahhoz, hogy szabad szemmel látható legyen. Sárneczky Krisztián szerint az üstököst október 14-15-én érdemes először megkeresni az alkonyati égbolton

A megfigyeléshez fontos, hogy a megfigyelőnek jó kilátása legyen a nyugati horizontra, valamint alacsony fényszennyezés szükséges. Az üstökös napnyugta után 1-1,5 órával lesz látható, sárgás fényű, csepp alakú csóvával. A Svábhegyi Csillagvizsgáló külön eseményeket is szervez az üstökös megfigyelésére, amelyen az érdeklődők távcsővel is nyomon követhetik a látványos égi jelenséget.

Az üstökös nemcsak lenyűgöző látványt nyújt, hanem tudományos szempontból is kiemelkedő jelentőségű. Sárneczky Krisztián elmondta, hogy a C/2023 A3 pályája közvetlenül a Nap és a Föld között halad el, így a Nap fénye megvilágítja az üstökösből kiszabaduló porszemcséket, amelyek értékes adatokat szolgáltatnak a kutatók számára. Ezek az információk segítenek jobban megérteni az üstökösök viselkedését, valamint pontosabb adatokat nyújtanak az égitest által kibocsátott porszemcsék méretéről és sűrűségéről.

További cikkek