Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

India átvette a csúcskategóriás iPhone-ok gyártását Kínától

10perc.hu
2024. 09. 27.
India átvette a csúcskategóriás iPhone-ok gyártását Kínától

Az Apple stratégiai döntést hozott: az újonnan piacra dobott csúcskategóriás iPhone-ok egy részét mostantól Indiában gyártják, ezzel diverzifikálva az ellátási láncot.

Az Apple eddig főként Kínára támaszkodott csúcstechnológiai eszközei gyártásában, de most Indiában is megkezdődött a legújabb Pro szériák gyártása, párhuzamosan a kínai gyártással - közölte az Index.

A döntés hátterében geopolitikai feszültségek állnak Peking és Washington között, emellett India növekvő csúcstechnológiai kapacitásai is közrejátszottak. Ez egy fajta stratégiai lépés az ellátási lánc diverzifikálására, ami India kedvező politikáinak és ösztönző programjainak köszönhető. Az indiai termeléshez kapcsolt ösztönző (Production Linked Incentive – PLI) program segíti az Apple beszállítóit, például a Foxconn-t és a Pegatront.

Az Apple 2017-ben kezdett iPhone-okat összeszerelni Indiában, és 2022-ben már 25 millió telefont gyártottak itt. "A cég legalább 18 millió telefont gyártott Indiában 2024 első felében" – derül ki a Canalys jelentéséből, és az előrejelzések szerint 2025-re a teljes gyártási volumen 23%-át India adhatja.

A kínai piac továbbra is fontos marad az Apple számára, ám ott 2024 elején 24%-os visszaesést szenvedtek el az iPhone-eladásokban. Az Apple Indiára is összpontosít, ahol 2024 első negyedévében 19%-os növekedést produkáltak. A prémium szegmensben, ahol a telefonok ára meghaladja a 800 dollárt, az Apple a piac 69%-át tudta uralni, szemben a Samsung Electronics 31%-ával.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek