Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Óriási "medúzát" fotóztak az űrből

10perc.hu
2024. 05. 26.
Óriási "medúzát" fotóztak az űrből

Ritka jelenséget sikerült lencsevégre kapni.

2018-ban a NASA és a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) Suomi NPP nevű műholdja lenyűgöző felvételt készített egy hatalmas medúza alakú felhőről Mali középső részén. A Live Science beszámolója szerint a rendkívül ritka jelenség a kifutószél-front néven ismert meteorológiai jelenség következménye volt.

A felhőképződmény "teste" Mopti városa fölé terült el, míg a csápok egészen Burkina Fasóig nyúltak. A kifutószél-frontok lényegében gyorsan mozgó szellő lökéshullámai, amelyek zivatarfelhőkből sugároznak ki. A NOAA magyarázata szerint ezek akkor alakulnak ki, amikor a felhők hideg levegője a felszínre süllyed. Ez a hideg levegő gyorsan tágul kifelé, és a melegebb levegőt felfelé kényszeríti - közölte a 24.hu.

Normális esetben ez a folyamat egy nagy, korong alakú felhőt hoz létre, amit görgőfelhőnek neveznek. Ebben az esetben azonban a kifutószél-frontot megzavarta a szélnyírás, ami a felhőképződmény egy részének kialakulásához vezetett. A szakértők szerint a kifutószél-frontok homokot, rovarokat, magvakat és madarakat is felkaphatnak, sőt, hatalmas törmelékviharokat is okozhatnak.




Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek