Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Az amerikai kormány saját időzónát szeretne a Holdnak

10perc.hu
2024. 04. 03.
Az amerikai kormány saját időzónát szeretne a Holdnak

A Hold eltérő gravitációs mezője miatt lenne az intézkedésre szükség.

A mező miatt a Földön eltelt időhöz képest ott az idő gyorsabban halad. Ezért a NASA a Coordinated Lunar Time (CLT) nevű új időzónát fejleszti ki, amelyet a Holdra irányuló küldetések összehangolására és a navigációs pontosság javítására fognak használni - közölte a BBC.

A Holdon az idő óránként 58,7 mikrosecundummal halad gyorsabban, mint a Földön. Ez első pillantásra nem tűnik soknak, de hosszabb küldetések során ez jelentős időbeli eltéréshez vezethet. A pontos időmérés elengedhetetlen a Holdra irányuló küldetések sikeréhez, hiszen a navigáció, a kommunikáció és a tudományos megfigyelések is ezen alapulnak.

A CLT bevezetése nemzetközi megállapodást igényel, hasonlóan ahhoz, ahogy a Földön a Coordinated Universal Time (UTC) időzónát is nemzetközi szervezetek határozzák meg. A CLT várhatóan 2026-ra készül el az Artemis-3 misszióhoz, amelynek során először térnek vissza űrhajósok a Hold felszínére az Apollo 17 program óta. A misszió várhatóan a Hold déli pólusánál fog leszállni, ahol a feltételezések szerint hatalmas vízjégkészleteket rejt a napfényt soha nem látó kráterekben.

A CLT kulcsfontosságú a Holdra irányuló jövőbeli küldetések sikeréhez. A nemzetközi együttműködés elengedhetetlen a Holdon való időmérés szabványosításához, hogy a Holdra irányuló küldetések hatékonyabbak és biztonságosabbak legyenek.




További cikkek