392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Hogyan lehet 3D nyomtatóval egy iskolát felhúzni?

10perc.hu
2024. 03. 29.
Hogyan lehet 3D nyomtatóval egy iskolát felhúzni?

3D-nyomtatással készült el Európa első oktatási központja Ukrajnában, Lviv városában. A forradalmi technológia segíthet az ország helyreállításában.

Lviv nyugodt utcáin egy különleges épület hívja fel magára a figyelmet. A Project Hive névre keresztelt iskola szürke, lekerekített falaival inkább egy modern művészeti alkotásra emlékeztetnek, mintsem egy hagyományos tanintézményre - közölte a CNN.

Az épület különlegessége a forma mellett az építési technológiában rejlik: a falakat ugyanis 3D-nyomtatással hozták létre. A mindössze 40 óra alatt felhúzott, 370 négyzetméteres épület a szomszédos 23. számú iskola bővítményeként szolgál majd. A COBOD portál nyomtató segítségével digitális tervek alapján nyomtatott beton falak rekordgyorsasággal készültek el.

3D-nyomtatás a háború árnyékában

A Team4UA nonprofit szervezet által létrehozott Project Hive Európa első 3D-nyomtatott iskolája, egyben az első ilyen épület háborús övezetben. A technológia ígéretes megoldás lehet a hagyományos építési módszereknél gyorsabb és fenntarthatóbb építkezésre.

Az új tantermeknek köszönhetően az iskola több, a háború elől menekült diákot tud majd fogadni. A projekt sikere esetén a 3D-nyomtatás széleskörűen elterjedhet Ukrajna helyreállítási munkálataiban. Az eredetileg három hónaposra tervezett kivitelezést az orosz légitámadások és az energiainfrastruktúra megrongálódása jelentősen késleltette. Lvivben csak tavaly nyáron állt helyre teljesen az áramellátás, így a nyomtató később érkezett a helyszínre.

A remény építése

Bár az épület betonváza gyorsan elkészült, a befejezéshez további finanszírozásra van szükség. A nyílászárók, tetőfedés, belsőépítészeti munkálatok befejezéséhez további 400 000 dollárra van szükség. A kihívások ellenére a projekt folytatódik, hiszen célja nemcsak az iskola bővítése, hanem a technológia bemutatása is, amely reményt adhat a háború sújtotta térségnek.

3D-nyomtatás: Új lehetőségek a jövőben

A 3D-nyomtatás viszonylag új technológia az építőiparban, ezért eddig elsősorban egyedi projekteknél és kutatási együttműködésekben alkalmazták. A technológia lehetőségeit azonban világszerte egyre szélesebb körben vizsgálják. Az ukrajnai válsághelyzetre reagálva több cég is felajánlotta segítségét. Az Arizona-i Diamond Age például 3D-nyomtatott bombatvérhelyek és katonai létesítmények építését tervezi.

A becslések szerint a háború során Ukrajna infrastrukturális kárai meghaladják a 151 milliárd dollárt. Több ezer oktatási intézmény és lakóépület semmisült meg vagy vált megrongálódott.

A szakértők úgy vélik, hogy a 3D-nyomtatás gyors és költséghatékony megoldást kínálhat az újjáépítéshez. Emellett a technológia munkaerőhiány esetén is hasznos lehet, hiszen kevesebb szakemberre van szükség a kivitelezéshez. Az első ukrajnai 3D-nyomtatott iskola nemcsak a diákoknak ad reményt, hanem az ország újjáépítésének is szimbóluma. A Project Hive sikere esetén a technológia szélesebb körben elterjedhet, hozzájárulva Ukrajna háború utáni helyreállításához.


Főkép forrása:
Freepik (Illusztráció)

További cikkek