391.95 Ft

362.65 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

A Meta azzal fenyeget, hogy blokkolja a híreket Kaliforniában

10perc.hu
2023. 06. 04.

A Meta bejelentette, hogy megakadályozza a kaliforniai felhasználókat abban, hogy híreket osszanak meg a közösségi média platformjain, ezzel tiltakozva az állami törvényjavaslat ellen, amely kötelezné a technológiai cégeket a tartalmakért való fizetésre a kiadóknak.

A közösségi média óriás szerdán közölte, hogy ha elfogadják a kaliforniai törvényjavaslatot, miszerint közösségi médiaszolgáltató felületén megjelenő hírek után fizetni kellene a hírügynökségeknek, akkor "kénytelenek leszünk" eltávolítani a híreket a Facebookról és az Instagramról az államban - olvasható a The Washington Post oldalán.

Az elmúlt években a Meta már fenyegetőzött a hírek eltávolításával platformjairól tiltakozásul az ausztráliai és kanadai hasonló javaslatok ellen. Az ausztrál törvényt végül elfogadták, és becslések szerint évente 130 millió dollárt utalnak át a Meta és a Google hírügynökségeinek.

A Meta szóvivője, Andy Stone, Twitter-üzenetében azt mondta, hogy a törvényjavaslat elsősorban az államon kívüli médiavállalatoknak kedvez "a kaliforniai kiadók támogatása látszata alatt".

"A törvényjavaslat figyelmen kívül hagyja, hogy a kiadók és a médiaszolgáltatók saját maguk helyezték el tartalmaikat a platformunkon, és hogy a kaliforniai helyi hírpiac jelentős összevonása már több mint 15 évvel ezelőtt megtörtént, jóval azelőtt, hogy a Facebookot széles körben használták volna" - írta Stone.

A törvényjavaslat két kulcsfontosságú állami bizottsági szavazáson már átment, és a várakozások szerint csütörtökön szavaznak az intézkedésről a közgyűlésben. Ha Kalifornia elfogadja a törvényt, és a Meta betartja a fenyegetést, az lesz az első alkalom, hogy a vállalat blokkolja a hírtartalmakat az Egyesült Államokban.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek