Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Műholdról figyelik a korallzátonyokat

10perc.hu
2021. 05. 21.
Műholdról figyelik a korallzátonyokat

Az óceánok vizének melegedésével, szennyezettebbé és savasabbá válásával az egyes klímamodellek szerint 2050-re a zátonyok koralljaik akár 70-90 százalékát elveszíthetik.

Az Arizonai Állami Egyetem bejelentette, hogy elindították a világ első műholdas korallzátony-figyelő rendszerét, amely élőben követi nyomon a korallok fehéredését. A PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő portál beszámolója szerint az Allen Coral Atlas program műhold alapú globális térképe, amely júliusban készül el teljesen, átfogó és példa nélküli módon képet ad a korallzátonyok változásairól. A műholdak nagyfelbontású műszereik segítségével észlelik a zátonyok fényességében bekövetkező változásokat.

Ugyanis a világ korallzátonyai folyamatosan fehérednek. Az óceánok vizének melegedésével, szennyezettebbé és savasabbá válásával az egyes klímamodellek szerint 2050-re a zátonyok koralljaik akár 70-90 százalékát elveszíthetik. Eddig nem létezett olyan világszintű rendszer, amely megfigyelni képes ezeket a súlyos stresszhatás alatt álló életközösségeket. „A rendszer ökológusaink, távérzékeléssel foglalkozó tudósaink, szoftverfejlesztők és sok más munkatárs éveket át tartó munkájának eredménye” - mondta a portál kérdésére Paulina Gerstner, az Allen Coral Atlas programigazgatója.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek