Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Megtalálták az elveszett aranyvárost!

10perc.hu
2021. 04. 10.
Megtalálták az elveszett aranyvárost!

Egy egyiptomi régészeti misszió jelentette be az elmúlt évek legnagyobb régészeti eredményét, ami a második legjelentősebb felfedezés Tutanhamon sírjának megtalálása óta Luxorban.

A misszió 2020 szeptembere óta végzett ásatásokat Luxorban, és a munka eredményeként egy jó állapotban fennmaradt város került elő, csaknem komplett falakkal és hétköznapi használati tárgyakkal teli termekkel. Sikerült kiásni a város több utcáját, ezek mentén házakat, amelyeknek falai elérik a három métert. Az is kiderült, hogy a régészek nem mást, mint a 3000 éves "elveszett aranyvárost" találták meg, amelyet a homok temetett maga alá az ókori emlékekben gazdag Luxorban.

A BBC News híre szerint a felkelő Aton (napisten) nevet viselő város III. Amenhotep fáraó korába nyúlik vissza, de még Tutanhamon korában is használatban volt. A várost III. Ramszesz Medinet Habu-i temploma és III. Amenhotep memnóni temploma között találták meg. Az ásatás során feltárták III. Amenhotep három királyi palotáját valamint a birodalom közigazgatási és ipari központját. A város korát gyűrűk, szkarabeuszok, festett cserépedények és III. Amenhotep kartusát viselő agyagtéglák erősítik meg. Találtak borosedényeket lezáró agyagkupakokat is. A város déli részén találtak egy pékséget, egy főzésre és étel-előkészítésre szolgáló területet kemencékkel és cserép tárolóedényekkel.A város második, részben még feltáratlan része lehetett a közigazgatási központ és a lakónegyed, mivel itt nagyobb és jól elrendezett építményeket találtak. A területet egy cikkcakkos fal veszi körül, amelyen át csak egyetlen bejárat nyílik a belső folyosókra és a lakónegyedekbe. A cikkcakkos falak az ősi egyiptomi építészet egyik ritka elemét képezik, amelyet főleg a 18. dinasztia végén használtak.

Mint Záhi Havvász tekintélyes egyiptomi régész elárulta, sok külföldi expedíció kereste ezt a várost, de eddig mind kudarcot vallott. Maga a feltárt település Egyiptom területén valaha talált legnagyobb ókori város. A egyik legnagyobb egyiptomi uralkodó, az i.e. 1391-től 1353-ig trónon ülő III. Amenhotep, a 18. dinasztia kilencedik királya alapította. A várost, amely korának legnagyobb közigazgatási és ipari települése volt, III. Amenhotep nyolc éven át együtt irányította fiával, a legendás IV. Amenhoteppel, későbbi nevén Ehnatonnal.„Az elveszett aranyváros feltárása a második legjelentősebb felfedezés Tutanhamon sírjának megtalálása óta” - jelentette ki Betsy Brian, az amerikai Johns Hopkins Egyetem egyiptológia professzora. Az amerikai tudós szerint a felfedezés segíthet fényt deríteni a történelem egyik legnagyobb rejtélyére, arra, hogy Ehnaton fáraó és felesége, Nofertiti miért döntött az Ahet-Atonba – a mai Amarnába –, az Ehnaton által 1346-ban alapított új fővárosba költözés mellett.

Főkép forrása:
MTI/EPA/Záhi Havvász Egyiptológiai Központ

Hirdetés

További cikkek