Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Szórakozás

Ma este szuperhold

10perc.hu
2024. 10. 17.
Ma este szuperhold

Október 17-én szuperhold figyelhető meg, amely ritka alkalmat kínál arra, hogy a Holdat nagyobbnak és fényesebbnek lássuk.

A szuperhold akkor fordul elő, amikor a Hold pályájának a Földhöz legközelebbi pontján van, és teliholdként jelenik meg. Ilyenkor az égitest akár 14-17 százalékkal nagyobbnak, és 30 százalékkal fényesebbnek tűnik, mint máskor, különösen, ha tiszta az égbolt - közölte a Nuus.

A szuperhold megfigyelésére a legjobb időszak a holdkelte közvetlenül napnyugta után, illetve a holdnyugta napkelte előtt. Ilyenkor a Hold látványosan kiemelkedik a láthatáron lévő tárgyak, például fák vagy hegyek mögött, még inkább felerősítve a látványt.

Az úgynevezett szuperhold ellentéte a mikrohold, amely akkor fordul elő, amikor a Hold a Földtől legtávolabb eső pontján van. Ezen kívül különleges fajtái is vannak a szuperholdnak: például az „eper szuperhold”, amely leginkább június végén jelenik meg, és az Észak-Amerikában elterjedt elnevezés az eper érési időszakára utal.

A szuperhold megfigyeléséhez nem szükséges speciális felszerelés, de egy távcső vagy kisebb teleszkóp segíthet abban, hogy a hold felszínének apróbb részleteit is láthassuk. A jelenség körülbelül három napon át figyelhető meg, így ha ma este tiszta az ég, érdemes az égboltra tekinteni, hogy részesei legyünk ennek a ritka csodának.

Ha különösen szerencsések vagyunk, egy ritkább jelenség, a szupervérhold is megtörténhet, amely során holdfogyatkozás zajlik ugyanazon az éjszakán, amikor a szuperhold is látható.

Főkép forrása:
Illusztráció
Címkék:
#Tudomány

További cikkek