Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Szórakozás

3000 éves arany nyakékre bukkantak a Balatonnál

10perc.hu
2024. 09. 26.
3000 éves arany nyakékre bukkantak a Balatonnál

3000 éves arany nyakéket találtak a Balatonnál. A ritka, érintetlen lelet európai szinten is kiemelkedő régészeti felfedezés.

A Nemzeti Múzeum régészei Somló környékén tavaly óta végeznek ásatásokat, és már az első évben különleges leletre bukkantak: egy 3000 éves arany nyakékre, amelyet egy agyag koporsóból emeltek ki. A kincset évezredekkel ezelőtt temették el, és mindössze négy dekagrammot nyom - közölte a Balatonica.

Somló 3000 éve ideális lakóhely volt a bronzkorban. A magas fekvésű területek kiváló védelmet nyújtottak, ráadásul a fennsíkok építkezésre is alkalmasak voltak. Akkoriban két település is állt a hegyen, amelyek mára eltűntek a felszínről, de a föld alatt számos nyomuk maradt meg. Tarbay János Gábor régész szerint letelepedett, földműves közösségek éltek itt, akik állattenyésztéssel, gabonanemesítéssel, valamint fejlett kézművesiparral foglalkoztak, és közel álltak ahhoz, hogy modern társadalommá fejlődjenek.

Bár a leletet Magyarországon találták, nem helyi mesterek készítették. Virágos Gábor, a Nemzeti Múzeum régészeti főigazgató-helyettese kiemelte, hogy a nyakék európai szinten is egyedülálló. Nagyon kevés hasonló darab került elő a kontinensen, és ez az egyetlen olyan, amely érintetlen és bolygatatlan körülmények között került felszínre régészeti feltárás során.


Főkép forrása:
Varga Dezső Facebook
Címkék:
#Balaton

További cikkek