Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Amerikai nagydíj: kettős győzelemmel zárt a Ferrari

10perc.hu
2024. 10. 21.
Amerikai nagydíj: kettős győzelemmel zárt a Ferrari

A Formula–1-es Amerikai Nagydíjon Charles Leclerc dominálta a versenyt.

A Formula–1-es Amerikai Nagydíjat Charles Leclerc nyerte, így a Ferrari párosa dominálta a versenyt, miközben Lando Norris távolabb került a világbajnoki cím megszerzésétől -közölte az Index.

A 27 éves Leclerc, aki a negyedik helyről rajtolt, lenyűgöző teljesítménnyel aratta idei harmadik, pályafutása során pedig nyolcadik győzelmét az Amerikai Nagydíjon. A monacói pilóta mögött spanyol csapattársa, Carlos Sainz végzett a második helyen, míg a világbajnoki címvédő Max Verstappen hatalmas csata után a harmadik pozíciót szerezte meg.

A versenyre az őszi szünetet követően került sor Austinban, ahol a sprintfutammal összekötött esemény rendkívül izgalmasnak bizonyult. A pénteki szabadedzésen már látszott, hogy a Ferrari pilótái, valamint a világbajnoki aspiránsok, Verstappen és Lando Norris dominálnak. A kvalifikáción Verstappen nyerte a pole-pozíciót, de a sprintversenyt Sainz és Norris előtt zárta.

Az austini nagydíj rajtja izgalmasan alakult, mivel Norris jól kapta el a startot, ám Verstappen el tudta vágni őt, ezzel visszaszorította a pálya szélére. Az események közepette Leclerc remek kigyorsítással harmadikként lépett előre, míg Norris visszacsúszott a negyedik helyre. A futam során Hamilton balesete miatt bevezették a biztonsági autót, ami a brit versenyző kieséséhez vezetett. A biztonsági autó mögött Leclerc irányította a mezőnyt, és miután újraindult a verseny, fokozatosan növelte előnyét. A futam során Leclerc stabilan vezette a mezőnyt, míg Sainz és Verstappen harcban álltak a második pozícióért. A kerékcserék után a Ferrari párosa ismét visszavette az irányítást, Leclerc megőrizte vezetését, míg Sainz a nyomában haladt. A verseny végéhez közeledve a csata a harmadik helyért is élesedett: Norris és Verstappen között zajlott, amely végül Norris büntetésével zárult. A verseny végén Charles Leclerc kockás zászló alá érkezett, őt követve Sainz, míg Verstappen a harmadik helyen zárt. A döntés következtében Norris hátrányba került a világbajnoki címért folytatott harcban, Verstappen pedig 57 pontos előnyre tett szert.

A Ferrari lenyűgöző teljesítménye miatt összesen 43 pontot gyűjtött, és már csak nyolc pontra van a Red Bulltól a konstruktőri versenyben, valamint 48 pontra a McLarentől. A következő verseny Mexikóban folytatódik, ahol a csapatok újabb izgalmakra számíthatnak.

A verseny végeredménye: Charles Leclerc (Ferrari) 1:35:09.639, Carlos Sainz (Ferrari) 8.562 másodperccel lemaradva, Max Verstappen (Red Bull) 19.412 másodperccel, Lando Norris (McLaren) 20.354 másodperccel, Oscar Piastri (McLaren) 21.921 másodperccel, George Russell (Mercedes) 56.295 másodperccel, Sergio Pérez (Red Bull) 59.072 másodperccel, Nico Hülkenberg (Haas) 1:02.957 perccel, Liam Lawson (RB) 1:10.563 perccel, Franco Colapinto (Williams) 1:11.979 perccel. A leggyorsabb kört Esteban Ocon futotta a 53. körben, ideje 1:37.330 perc volt, míg a pole-pozíciót Lando Norris szerezte meg.




Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#Forma 1

További cikkek