Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Több milliárdot költ a magyar állam a Balatonon rendezendő MotoGP-re

10perc.hu
2024. 10. 15.
Több milliárdot költ a magyar állam a Balatonon rendezendő MotoGP-re

A magyar állam 11 millió eurót fizet a 2025-ös MotoGP és Superbike-futamokért a Balaton Park Circuit pályán, amely 4,4 milliárd forintnak felel meg.

A magyar állam 11 millió eurót, átszámítva mintegy 4,4 milliárd forintot fizet, hogy 2025-ben MotoGP- és Superbike-futamokat rendezzen a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pályán, számolt be a Telex a Népszava és a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. válasza alapján.

A versenysorozatok jövő augusztusban és júliusban érkeznek a pályára, amely a Superbike-vb mezőnye július 25–27-én, míg a MotoGP, Moto2 és Moto3 kategóriák versenyzői augusztus 22–24-én látogatnak Magyarországra. Ezzel a MotoGP 33, a Superbike pedig 35 év után tér vissza az országba.

Eredetileg a futamokat 2023-ra tervezték, de a költségek emelkedése miatt a jogdíj az első versenyévben 10,8 millió euróra nőtt. A MotoGP jogdíja 9,922 millió euró, míg a Superbike mezőnyére 927 ezer euró jut. A HUMDA 10 éves szerződést kötött a Dorna Sports SL-lel és a Dorna WSBK Organization SRL-lel, a MotoGP jogdíja maximum 5 százalékkal, a Superbike-é 3 százalékkal nőhet évente.

A szerződés utolsó évére így összesen közel 17,4 millió eurót, azaz nagyjából 7 milliárd forintot kell kifizetniük a futamokért.

A Balaton Park Circuit, amely 75 milliárd forintból épült, magánpénzből készült, de a pálya tulajdonosai belize-i cégek mögé rejtették el. A pálya építése során a helyi lakosok véleményét nem kérték ki, és sokan elviselhetetlennek tartják a versenypályán generált zajt. A Balaton Park Circuit ráadásul a hangosabb rendezvényekre is engedélyt kérhet.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek