Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Vége a Renault Forma-1-es korszakának: Nagyszabású átalakulás várható 2026-tól

10perc.hu
2024. 09. 30.
Vége a Renault Forma-1-es korszakának: Nagyszabású átalakulás várható 2026-tól

A Renault hivatalosan is bejelentette távozását a Forma-1-ből, és átfogó átalakulásra készül.

A Renault döntése, amely régóta lógott a levegőben, hivatalossá vált: 2025 végén búcsúznak a Forma-1-től. Ez a lépés komoly változásokkal jár, hiszen a francia motorgyártó részesedéssel bír az Alpine csapatában. Bár ez elsőre meglepőnek tűnhet, a hírek már egy ideje arra utaltak, hogy a Renault kiszáll a sportágból.

A dolgozók tüntettek is, hogy ne történjen őket hátrányosan érintő változás, de a döntés megszületett, a Renault 2025 végén búcsúzik a Forma-1-től.

Az Alpine viszont marad, és bár hivatalos bejelentés még nem történt, minden valószínűség szerint 2026-tól Mercedes-motorokra váltanak. Az F1-es motorgyártás központja, amely Viry-Chatillon városában található és az 1970-es évek óta működik, nem fog üresen állni. Ehelyett a helyszínt Hypertech Alpine névre keresztelik, és egy mérnöki tudásközpontként fog funkcionálni.

A Renault-csoport nagy reményeket fűz ehhez az átalakításhoz, hiszen "az innen induló innovációk hasznosak lesznek a Renault és az Alpine számára is".

Mindeközben az Alpine csapatánál sem áll meg az élet. A csapat, amely jelenleg a konstruktőri bajnokság 9. helyén áll, jelentős változásokon megy keresztül. Nyáron csapatfőnököt cseréltek, amikor Flavio Briatore visszatért a Forma-1-be, és a pilótakérdés sem maradt érintetlen. Jövőre Esteban Ocon helyét Jack Doohan veszi át a csapatnál.

A Renault Forma-1-es távozása egy korszak végét jelenti, de az Alpine és a Hypertech Alpine fejlesztései új irányokat nyitnak meg az autósportban és azon túl is.

Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#Forma 1

További cikkek