Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Újból fellobbant az olimpiai láng: elstartolt a paralimpia

10perc.hu
2024. 08. 29.
Újból fellobbant az olimpiai láng: elstartolt a paralimpia

A Párizsi Paralimpia megnyitóját nem a hagyományos stadionokban, hanem a Concorde téren és a Champs-Elysées-n rendezték meg, ezzel is felhívva a figyelmet a fogyatékkal élők helyzetére a világban.

A paralimpiai láng ismét fellobbant Párizsban, ezzel hivatalosan is megkezdődött a XVII. paralimpia, ahol mozgássérült, látássérült és enyhe értelmi sérült sportolók mérik össze tudásukat szeptember 8-ig. A szerda esti megnyitót rendhagyó módon nem stadionban, hanem a Concorde téren és a Champs-Elysées-n tartották, ahol több tízezer ember ünnepelte a sportolókat és kísérőiket - tudósította a 24.hu.

A helyszínválasztás a szervezők részéről szimbolikus üzenetet hordozott: fel kívánták hívni a figyelmet arra, hogy a városok tervezése során gyakran nem veszik figyelembe a fogyatékkal élők igényeit, és ezen változtatni kell a jövőben. A megnyitó egész estét átívelő műsora, a „Paradoxon, a viszálytól az egyetértésig”, ezt a témát dolgozta fel, két csoport történetét bemutatva, amely kreatív megoldásokkal hidat épített az egymástól távol álló közösségek között.

A programban a tánc és az emberi test központi szerepet kapott, miközben a Concorde tér közepén álló obeliszk többször is életre kelt fényfestések segítségével. A látványos bemutató közben a versenyzők is megérkeztek a Champs-Elysées alsó részéről, köztük a magyar küldöttség, amelyet Illés Fanni tokiói bajnok úszó és Gáspár Tamás íjász vezettek. A házigazda franciák hatalmas ováció közepette vonultak be, őket önkéntesek és az embernagyságú Frígek kabalák csapata követte.

Tony Estanguet, a Párizs 2024 szervezőbizottság elnöke forradalminak nevezte a paralimpiát, és arra kérte a szurkolókat, hogy ugyanolyan lelkesedéssel támogassák a sportolókat, mint az olimpián. Andrew Parsons, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnöke pedig szenvedélyes beszédében hangsúlyozta, hogy „a világ legszebb városában vagyunk, nehéz időkben, de legyen a sport egy közösségi erő, amely összehozza az embereket.” A paralimpikonok célja nem csupán a részvétel, hanem a győzelem és a világ fogyatékkal élő 1,3 milliárd emberének képviselete.

Az eseményt Emmanuel Macron francia államfő nyitotta meg, a program végén pedig Maurice Ravel Bolerójának hangjai mellett a paralimpiai fáklya is megérkezett, amelyet öt francia parasportoló gyújtott meg. A láng a Tuileriák kertjében fog lobogni a következő tizenegy nap során.

A párizsi paralimpián rekordszámú, 168 küldöttség mintegy 4400 versenyzője vesz részt, köztük 88 orosz és nyolc fehérorosz sportoló semleges színekben. A versenyeken 549 számban avatnak bajnokot, és Magyarországot 39 sportoló képviseli 13 sportágban, 68 versenyszámban. A küzdelmek csütörtökön kezdődnek.


Főkép forrása:
MTI/Koszticsák Szilárd

További cikkek