Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Vizsgálatot indít az UEFA egy török védő ellen

10perc.hu
2024. 07. 04.
Vizsgálatot indít az UEFA egy török védő ellen

Gólörömében tett gesztusa miatt indítanak vizsgálatot a török Merih Demiral ellen.

A német belügyminiszter elítélte a török védő, Merih Demiral ünneplését, miután Törökország 2-1-re győzött Ausztria ellen az Euro 2024-en. Demiral kétszer is betalált a 16 közötti mérkőzésen, és a "farkasköszöntés" néven ismert gesztussal ünnepelt, amelyet a török szélsőjobboldali "Szürke Farkasok" nevű szélsőséges csoporthoz kötnek - közölte a CNN.

Nancy Faeser német belügyminiszter a történtek után az X-en, korábbi nevén Twitteren, tette közzé álláspontját: "A török szélsőjobboldali szélsőségesek szimbólumainak nincs helye a stadionjainkban. A labdarúgó Európa-bajnokságot a rasszizmus platformjaként használni teljesen elfogadhatatlan. Elvárjuk, hogy az UEFA kivizsgálja az ügyet, és fontolóra veszi a szankciókat."

A győzelem után Demiral egy képet posztolt magáról, amelyen a gesztust teszi az X-en, és ezt írta: "Boldog az, aki töröknek nevezi magát." A mérkőzés után a riportereknek elmondta: "Egy bizonyos konkrét ünnepségre gondoltam. Ez az, amit csináltam. A török identitáshoz van köze, mert nagyon büszke vagyok arra, hogy török vagyok. És ezt a második gól után a legteljesebb mértékben éreztem, így végül ezt a gesztust tettem. Nagyon boldog vagyok, hogy ezt tettem."

Az európai labdarúgást irányító UEFA szerdán közleményben jelentette be, hogy vizsgálja Demiral "állítólagos helytelen viselkedését". "A 2024-es UEFA Európa-bajnokság 16. fordulójának 2024. július 2-án a németországi Lipcsében lejátszott Ausztria-Törökország mérkőzéssel kapcsolatban az UEFA fegyelmi szabályzatának 31. cikke (4) bekezdése alapján vizsgálat indult a Török Labdarúgó Szövetség játékosának, Merih Demiralnak állítólagos helytelen viselkedésével kapcsolatban" - áll az UEFA közleményében.

A török külügyminisztérium szerdai közleményében "elfogadhatatlannak" nevezte, hogy az UEFA fegyelmi vizsgálatot indított Demiral ellen: "Bár a 'szürke farkas' felirat nem tiltott jelkép Németországban, a német hatóságok Demiral úrral szemben tanúsított reakciója maga is idegengyűlölet. Elítéljük a politikai indíttatású reakciókat egy történelmi és kulturális szimbólum olyan módon történő használatára, amely senkit sem céloz meg egy sporteseményen való örömünneplés során."

Később szerdán Törökország beidézte Németország nagykövetét, miután Faeser német belügyminiszter elítélte az ünneplést.

Törökország legközelebb szombaton Hollandia ellen játszik az Euro 2024 negyeddöntőjében Berlinben.




Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#Foci Eb

Hirdetés

További cikkek