Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Huszonhét magyarral szemben indult eljárás Stuttgartban

10perc.hu
2024. 06. 20.
Huszonhét magyarral szemben indult eljárás Stuttgartban

A magyar-német labdarúgó mérkőzés után a legtöbb ügyet sikerült helyben elintézni Stuttgartban.

Stuttgartban több esetben is konzuli intézkedésre volt szükség a német-magyar Európa-bajnoki mérkőzéssel összefüggésben. A külgazdasági és külügyminiszter, Szijjártó Péter közölte, hogy a diplomaták segítségével a legtöbb ügyet helyben sikerült rendezni - közölte a Telex.

Szijjártó Péter az Egyesült Arab Emírségek gazdasági miniszterével tartott sajtóértekezleten elmondta, hogy a 2021-es németországi Eb-mérkőzés tapasztalataiból kiindulva kiemelt konzuli jelenléttel készültek a szerdai meccsre. Összesen tizenegy konzul teljesített szolgálatot Stuttgartban.

"Huszonkilenc magyar állampolgárral szemben történt tegnap rendőri intézkedés, és huszonhét magyar állampolgárral szemben el is indult az eljárás. Ez a különbség abból fakad, hogy két magyar állampolgár esetében tévesen intézkedtek a német rendőrök. A konzuli fellépés hatására végül sikerült tisztázni őket, így részt vehettek a mérkőzésen" – mondta Szijjártó.

A külügyminiszter szerint a magyar szurkolók ellen pirotechnikai eszközök birtoklása és használata, valamint belépőjegy nélküli stadionba jutási kísérlet miatt indult eljárás.

"Sajnos eljárás zajlik kábítószer birtoklás és agresszív viselkedés miatt is. Ezeknek az ügyeknek a döntő többségét a helyszínen a konzulok segítségével sikerült rendezni, így összességében két magyar állampolgár került 24 órás őrizetbe" – tette hozzá.

A magyar konzulok hajnalig ott voltak az érintettekkel, és a német ügyészség gyorsított eljárásban tárgyalja az ügyeket. "Természetesen ezeket az eljárásokat folyamatosan figyelemmel kísérjük, és ha szükség lesz rá, akkor a konzuljaink újra fellépnek a magyar állampolgárok érdekében" – mondta. A Skócia elleni vasárnapi mérkőzéssel kapcsolatban megemlítette, hogy már 2559 személy regisztrált konzuli védelemre, ami abszolút csúcsnak számít.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy Izrael férfi, női és utánpótlás futballválogatottjai kérték, hogy a következő szezonban Magyarországon játszhassák hazai mérkőzéseiket.

"Konzultáltunk a Magyar Labdarúgó Szövetséggel és a Belügyminisztériummal, és végül úgy döntöttünk, hogy biztosítjuk a lehetőséget az izraeli csapatok számára. A belarusz csapatok szintén kérték ezt a lehetőséget, és számukra is biztosítjuk a hazai pályát. A sportot geopolitikával összekeverni továbbra sem tartjuk helyesnek" – mondta Szijjártó.

Főkép forrása:
MTI/Illyés Tibor

További cikkek