Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Már áll a bál, pedig még pályára sem lépett a válogatott – Botrány lesz a Nagy-Magyarországot ábrázoló molinókból

10perc.hu
2023. 03. 23.
Már áll a bál, pedig még pályára sem lépett a válogatott – Botrány lesz a Nagy-Magyarországot ábrázoló molinókból

Az UEFA egyértelműen cáfolta azt, hogy engedélyezte volna a történelmi Magyarországot ábrázoló zászlók használatát, míg az MLSZ saját hatáskörben úgy ítéli meg mindezt, hogy az európai szervezet csak vitatja azok meccsen való megjelenését.

Úgy tűnik, lassan pályára sem kell lépnie a magyar labdarúgó-válogatottnak ahhoz, hogy botrány legyen körülötte. Igaz, erről a legkevésbé sem a Marco Rossi vezette nemzeti tizenegy tehet, akik ma este lépnek pályára Észtország ellen a Puskás Arénában.

Nagy kérdés, vajon a szurkolók kifeszítik, illetve lengetik-e a történelmi Magyarországot ábrázoló zászlókat az észtek elleni barátságos találkozón. Ugyanis az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) határozottan cáfolta, hogy engedélyezte volna a történelmi Magyarországot ábrázoló molinók használatát a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzésein.

A hírt, hogy ezt az engedélyt az UEFA megadta, maga a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) közölte, miszerint az európai fórum engedélyezte a történelmi Magyarország térképét ábrázoló molinók bevitelét a válogatott mérkőzéseire, mivel elfogadták az érvet, hogy önmagában a történelmi Magyarország térképe használata nem minősül „rasszista magatartásnak”.


Az MLSZ álláspontja szerint a történelmi Magyarország térkép és az árpádsáv színei nem minősülnek rasszista magatartásnak    Fotó: Facebook


Nos, kiderült, hogy az UEFA semmilyen szinten nem engedélyezte ilyen zászlók vagy molinók használatát, az ilyen zászlók és molinók jelenléte így fegyelmi következményeket vonhat maga után – közölte írásban az európai szövetség.

Az MLSZ ugyanakkor közleményben erősítette meg a történelmi Magyarországot ábrázoló molinók stadionba bevitelére vonatkozó állásfoglalást, kiemelte, hogy a döntést saját hatáskörben hozta meg az európai szövetség (UEFA) és diszkriminációellenes csoportja (FARE) megfontolt és körültekintő nyilatkozatát értékelve.

Azaz a szerinte rasszista és kirekesztő üzenetet nem tartalmazó drapériákat beengedi a stadionba. Mert úgy értékelte, hogy az UEFA kizárólag a rasszista vagy politikai üzenetet hordozó molinókat tiltotta ki a stadionokból. Tehát az MLSZ szerint az egyértelmű vagy rejtett szövegek és szimbólumok nélküli történelmi Magyarország térkép megalapozottan nem képezi fegyelmi eljárás tárgyát, ezért engedélyezi a szövetség feltételeinek megfelelő drapéria bevitelét.


Nagy kérdés, hogy a ma esti meccsen hány Nagy Magyarországot ábrázoló molinó és zászló lesz a szurkolóknál    Fotó: Facebook/MLSZ


A hazai szövetség az UEFA és FARE egyértelmű állásfoglalását kérte az ügyben. A két szervezet az MLSZ érvelését elfogadva elismerte, hogy önmagában a történelmi Magyarország térkép és az árpádsáv színei nem minősülnek rasszista magatartásnak, ugyanakkor a drapériára helyezett további szimbólumokra és feliratokra, a szurkolói rigmusokra ez nem vonatkozik.

Félő azonban, hogy az ügynek folytatása lesz, már akár a ma esti mérkőzésen…

Főkép forrása:
Facebook/MLSZ

További cikkek