386.18 Ft

355.40 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Az UEFA után a FIFA is bezáratja a Puskás Arénát?

10perc.hu
2021. 09. 03.
Az UEFA után a FIFA is bezáratja a Puskás Arénát?

Az angol szövetség panasszal fordult a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséghez a vb-selejtezőn tapasztalt szurkolói rendbontások miatt.

Nagyon sok minden bekövetkezett a csütörtöki magyar-angol világbajnoki selejtező mérkőzésen és azt követően, amitől minden józan gondolkodású ember tartott. Egyrészt a magyar válogatott egészen simán kikapott 4-0-ra Angliától, másrészt a „szurkolók” ismételten kitettek magukért.

Nem, nem érdekes az, hogy a meccsen kint lévő 60 ezer emberből hányan fütyülték, szidalmazták és dobálták az angol játékosokat, de az már igen, hogy évek óta nem mernek a hatóságok vagy éppen az MLSZ fellépni ezek ellen a rendbontók ellen.

Mert, ahogy azt júniusban az ír válogatott, most az angol tapasztalta meg, hogy Magyarországon van egy réteg, aki megteheti azt, hogy kigúnyolja a vendégcsapat játékosait, mert a rasszizmus ellenes gesztusként féltérdre ereszkednek a kezdés előtt.

Mert ugyanezek az elemek arra is jogot formálhatnak, hogy azokat az angol játékosokat, akik a góljukat ünnepelték, minden kezük ügyébe eső tárggyal – műanyag poharak, öngyújtók és pirotechnikai eszközök – megdobálják. És a barbár megnyilvánulásaikért az sem menti fel ezeket a „szurkolókat”, ha egyesek a szintén nem angyalbőrbe bújt angol drukkerek szörnyű tetteivel mentegetik őket, ahelyett, hogy kitiltanák hosszú-hosszú időre a renitenseket a magyar stadionokból.

Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) a nemzetközi szövetséghez (FIFA) fordul a csütörtök esti magyar-angol (0-4) világbajnoki selejtezőn tapasztalt szurkolói incidensek miatt, ami között – kár tagadni – bizony rasszista megnyilvánulások is voltak.

Az angol válogatott nemrég a saját „drukkereitől” is megérezhette ugyanezt, ám ott az FA, a szövetségi kapitány, Gareth Southgate és a játékosok álltak ki csapattársaik mellett, akiknek a „szurkolók” szerint két bűnük volt: kihagyták a büntetőiket az olaszok elleni Eb-döntőben és ráadásul színesbőrűek.



Southgate és Harry Kane csapatkapitány is elmondta a találkozó után, nem voltak tanúi rasszista incidenseknek, de ha mégis történtek ilyenek, az teljesen elfogadhatatlan, és büntetést érdemelnek. Az FA rendkívül kiábrándítónak nevezte a történteket, és közölte, felkéri a FIFA-t, hogy vizsgálja ki az ügyet.

A FIFA közleményt adott ki, amiben határozottan elutasítja a rasszizmus és az erőszak minden formáját, és egyértelműen a zéró tolerancia elvét képviseli az ilyen magatartással szemben a labdarúgásban. A nemzetközi szövetség illetékesei hozzátették, hogy meg fogják tenni a megfelelő intézkedéseket, amint megkapják a mérkőzéssel kapcsolatos jelentéseket.

Az érvényben lévő szabályok értelmében, ha bebizonyosodnak a vádak, akkor az előírások szerint pontlevonással, zárt kapus mérkőzésekkel, sőt kizárással is büntethetik a magyar csapatot. S a magyar válogatott sajnos visszaesőként lenne elkönyvelve, ugyanis az európai szövetség (UEFA) júliusban három zárt kapus mérkőzésre - az egyiket két év próbaidőre felfüggesztve - büntette a magyar válogatottat, mert drukkerei diszkriminatív magatartást tanúsítottak a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokság három csoportmeccsén.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) közleménye kiemeli: a Puskás Arénába kilátogató 60 ezer szurkoló döntő többsége sportszerűen, a magyar válogatottat biztatva drukkolt még akkor is, amikor már vesztésre állt a csapat.

„Éppen az ő védelmükben van szükség a rendbontók beazonosítására és szigorú megbüntetésére. A pályára lépő, a fénygránátot és a poharakat bedobó szurkolók azonosítása zajlik. Ellenük megteszi a rendőrségi feljelentést az MLSZ" - írták a szövetség honlapján.

A közlemény szerint az esetleges pénzbüntetést polgári peres eljárás keretében az MLSZ az elkövetőkre hárítja, emellett a sportrendezvényekről történő kétéves kizárásra számíthatnak az eljárás végén. Csak ezek a lépések nehogy már későiek legyenek!

Főkép forrása:
10perc.hu

További cikkek