387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Történelmi magyar sportsiker Erdélyben! - Galéria

10perc.hu
2021. 06. 06.
Történelmi magyar sportsiker Erdélyben! - Galéria

Sporttörténelmi pillanatokat élt át a magyar tereprallye Szatmárnémetiben: először rendeztek közös bajnoki futamot a románokkal, és a sportág hazai történtében először állt összetettben három hölgy a dobogón.

Remek házigazdája volt Szatmárnémeti a június 4-e és 5-e között megrendezett első közös magyar-román tereprallye bajnoki viadalának. A hatalmas érdeklődés mellett megtartott Baja Satu Mare a Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokság második állomása volt.

A pályák egy része a kelet-magyarországihoz hasonló, homokos, erdős, míg egy részét pedig a Kárpátok előhegyein, köves, murvás és erdős részeken rendezték meg. A résztvevők összesen hat szakaszt teljesítettek – kétszer 25 kilométert pénteken és négyszer 60 kilométert szombaton –, míg a szervízpark a határmenti város központjában volt.

Hatalmas magyar siker született összetettben, ugyanis kizárólag magyarok állhattak fel a dobogóra. Az első helyet az előző versenyen, a Riverside Baján is a legjobb magyarként célba érkező Molnár Balázs, Molnár Gabriella páros szerezte meg, akik pályafutásuk első diadalát aratták. Molnárék 1:27 percet adtak a végül a második helyezett Miklós Csabának és Szőke Nikolettnek, míg a harmadik helyen a Gyimóti Péter, Horváth Míra duó végzett, utóbbiak 4:42 percre zártak az éllovastól.Mindez azt jelenti, hogy a hazai tereprallye sporttörténelmet írt, hiszen olyan még sosem fordult elő korábban, hogy egy verseny összetettjében a dobogó három fokán három hölgy végezzen. Ugyanez volt a sorrend az autósok kategóriájában.

„A verseny előtt éppen arról nyilatkoztam, hogy a férjemmel az a titkos vágyunk, hogy sikerüljön egyszer úgy a legjobb magyarként zárni egy viadalt, hogy azt meg is nyerjük. Nem gondoltuk volna azt, hogy az álmunkból ilyen gyorsan valóság válik. Hihetetlen ez az egész számunkra, és már a célba érkezésünk után észlelhettük, a mezőny immár nem átutazó hobbiautósként tekint ránk” – jelentette ki Molnár Gabriella.A motorosok és a quadosok esetében az első helyet a végig vezető, négy szakaszt is megnyerő, korábbi MX-világbajnok cseh Libor Podmol szerezte meg, összesen 11:08 perccel verte a remekül hajrázó, az utolsó két szakaszt megnyerő, de 5 perces időbüntetést "cipelő" cseh Roman Krejcit. A harmadik a szlovák Martin Dobis lett, őt 3:54 perces hátrányban a kategória legjobb magyarjaként Lhotsky Rudolf követte (4.), míg tőle 7:10 perccel elmaradva lett ötödik Kárpáti Péter, a 6. pozícióba végül Michal Dobis ért célba.

„Ez a verseny igazi unikum volt a két ország szakága számára, és mindenképpen megérte kihozni Szatmárnémetibe a viadalt. Tökéletes volt az együttműködés a versenyigazgatóságok, a versenybírók és a különböző más feladatokat ellátó munkatársak között, valamennyien hozták azt a magas színvonalat, amiben reménykedtünk. Teljesen problémamentes versenyen vagyunk túl, és rövidesen eldől, lesz-e a jövőben ennek a kezdeményezésnek folytatása” – árulta el Csató Attila, a verseny magyar szervezője.

A 2021-es Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokság július 9-e és 11-e között folytatódik, és a viadalnak Bér ad majd otthont.

Főkép forrása:
Baja Satu Mare Kommunikáció

További cikkek