Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Cseh László: „Az olimpián búcsúzom el az úszástól!”

10perc.hu
2021. 05. 30.
Cseh László: „Az olimpián búcsúzom el az úszástól!”

Az ötkarikás ezüst- és bronzérmes, normál medencében kétszeres világ-, illetve 14-szeres Európa-bajnok klasszis méltóképpen szeretné lezárni pályafutását Tokióban.

Megszületett a várva várt döntés, és a 35 éves Cseh László úgy határozott, elindul pályafutása ötödik olimpiáján, és 200 méter vegyesen rajtkőre áll a tokiói nyári játékokon. A nemrég véget ért budapesti Európa-bajnokságon ezen a távon szerzett 4. helye, valamint az elért ideje (1:58.04) még azt sem zárja ki, hogy egy olimpiai döntővel zárja majd le a pályafutását. Ugyanis ahogy kijött Tokióban a medencéből a 200 méteres vegyes után, befejezi az aktív sportolást.

Nem volt egyszerű döntenie, hisz 35 évesen ebben a sportágban – némi túlzással – már edzőként szoktak jelen lenni, és Cseh László nem turistaként, egyfajta bónuszajándékot kapva akarta lezárni csodálatos pályafutását. Az ötkarikás ezüst- és bronzérmes, normál medencében kétszeres világ-, illetve 14-szeres Európa-bajnok klasszis kikérte a véleményét edzőjének, Plagányi Zsoltnak, a szövetségi kapitánynak, dr. Sós Csabának, illetve az úszószövetség elnökének, Wladár Sándornak. Ám a végső döntésben mégsem a felsoroltaknak volt a legnagyobb szavuk, hanem a 35 éves sportoló feleségének, Diánának.



“A feleségemen múlik nagyon sok, mert neki kell itthon maradnia, amikor én elutazom, és neki kell nélkülem lennie. Én úgy érzem, hogy a felkészülésben és a versenyzésben is ő az, akinek sokkal nagyobb dolgokat kell véghezvinnie. Diána pedig arra bíztatott, hogy ne hátráljak meg, tegye próbára magam a 200 vegyesen. Ugyanakkor azt is eldöntöttük, hogy az ötödik olimpiám lesz sportolói pályafutásom utolsó állomása, utána nincs tovább. Itt az ideje, hogy abbahagyjam az úszást” – árulta el a Digisportnak Cseh László.



Cseh 2004-ben, Athénban harmadik volt 400 m vegyesen, 2008-ban, Pekingben ezüstöt nyert 200 és 400 m vegyesen, illetve 200 m pillangón, 2012-ben, Londonban harmadikként zárt 200 m vegyesen, 2016-ban, Rio de Janeiróban pedig hármas holtversenyben a második helyen végzett 100 m pillangón.

Főkép forrása:
MTI/Kovács Tamás

További cikkek