Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Úszó-eb: zárásként Milák-arany, Kapás és Burián-bronz!

10perc.hu
2021. 05. 23.
Úszó-eb: zárásként Milák-arany, Kapás és Burián-bronz!

Összesen 5 arany, 3 ezüst és négy bronzérmet nyertek úszóink a Duna Arénában rendezett budapesti úszó Európa-bajnokságon, ami mindenképpen bíztató a tokiói olimpia előtt.

Ha valakinek még szemernyi kétsége is lenne afelől, hogy ki jelenleg Európa, de talán az egész világ legjobb férfi pillangózója, az a budapesti Európa-bajnokságon megkapta a választ: Milák Kristóf. A 21 éves világklasszis 50.18 másodperces országos csúccsal, Európa-bajnoki rekorddal csapott célba, és ezzel megnyerte a 100 méteres pillangóúszást, megszerezve ezzel budapesti második aranyérmét, mivel korábban 200 méter pillangón a szám világcsúcstartójaként és világbajnokaként sem volt ellenfele, ott minden idők második legjobb idejével nyert.

És ami a legnagyobb szó, az, hogy miként. Ugyanis Milák előbb az elődöntőben, majd a fináléban is Európa-csúcsot úszott, ráadásul a döntő utolsó 25 méterén, ahogy mindegyik futamban, egyszer csak ellépett a mezőnytől és faképnél hagyott mindenkit.



„A falak most a barátaim voltak, illetve én voltam annyira felkészült, hogy ne tudjanak kibabrálni velem. Összességében elégedett vagyok, ugyanis előzetesen 50.2 körüli időre saccoltam magam. Most már csak egy ember van előttem" - nyilatkozta az M4 Sportnak Milák, aki ezzel a világcsúcstartó (49.50) amerikai Caeleb Dresselre célzott, vele a tokiói olimpián csaphat össze. A szám másik magyar döntőse, a korábban 50 pillangón aranyat nyerő Szabó Szebasztián a nyolcadik lett.

Kapás Boglárka a női 400 méteres gyorson teljessé tette az éremkollekcióját, hiszen a 200 pillangón nyert arany, és a 4x200 méteres gyorsváltóban nyert ezüst után ezúttal bronzérmet szerzett, mégpedig éppen Késely Anna előtt, utóbbinak ez volt a harmadik 4. helye az Eb-n.

„Ennél az időnél azért jobbat szerettem volna úszni. Úgy gondolom, maradt még benne, különösen amikor az utolsó ötven méternél még éreztem, mennyire tudok hajrázni. Persze, nagyon örülök ennek a bronzéremnek” - nyilatkozta az M4 Sportnak Kapás, aki megjegyezte, nem valószínű, hogy vállalja ezt a számot a tokiói olimpián.



Mivel három a magyar igazság, a harmadik érmet Burián Katalin szállította, aki bronzérmes lett 200 méter háton. A 26 éves versenyző - aki 2018-ban Glasgow-ban is harmadik volt - 2:07.87 perces idővel csapott célba, a szám másik magyarja, Szabó-Feltóthy Eszter 2:10.19-cel a hetedik lett.

„Nagyon fáradt vagyok, nem is tudom, hogy csináltam ezt az úszást. Utolsó nap mindig nagyon nehéz a fő számodat úszni, hiszen a csapat nagy része ilyenkor már otthon van. Ráadásul két éve nem volt hasonló világverseny, így nem gondoltam volna, hogy ilyen időt fogok menni, de Budapesten akkor is dobogóra akartam állni, ha belepusztulok" - nyilatkozta az M4 Sportnak könnyeivel küszködve Burián.



Reménykedhettünk benne, hogy akár több éremmel is zárhatjuk a kontinensviadalt, ám éppen az a Verrasztó Dávid borította fel a papírformát, aki 2010 óta mindig ott volt a legjobb kettőben 400 méter vegyesen, és sorrendben negyedik Európa-bajnoki címét szerette volna megnyerni. Ráadásul ő úszta az elődöntőben a legjobb időt, míg a másik magyar, Bernek Péter pedig a második idővel került a fináléba.

Ám ezúttal megszakadt a 32 éves Verrasztó nagy sorozata – úgy tűnik, vegyesúszásban most jött el ennek az ideje, hiszen Hosszú Katinka tíz év után kikapott 200 vegyesen –, és még a dobogóra sem állhatott fel. Verrasztó a negyedik, míg Bernek hatodik lett, majd az olimpián javíthatnak.

Főkép forrása:
MTI/Kovács Tamás

További cikkek