Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Úszó-eb: Tíz év után nem Hosszú Katinka a 200 vegyes aranyérmese

10perc.hu
2021. 05. 22.
Úszó-eb: Tíz év után nem Hosszú Katinka a 200 vegyes aranyérmese

A háromszoros olimpiai bajnoknak most be kellett érnie a bronzéremmel, amivel azért történelmet írt, hiszen ez a 24. Eb-érme, amivel a 32 éves világklasszis minden idők legeredményesebb női úszójává lépett elő.

Kezdenénk a szigorú ténnyel. Hosszú Katinka bronzérmet nyert 200 méter vegyesen a budapesti úszó Európa-bajnokságon. Az, hogy nem a 32 éves magyar úszónő nyerje meg egy kontinensviadalon az egyik fő számát, utoljára egy évtizede fordult elő. És hiába nyilatkozta a döntő után, hogy „munkából érkezett”, vélhetően a többi úszó sem a strandról, vagy szabadságról jött az Európa-bajnokságra.

Persze, félre ne értsen minket a kedves olvasó, nem szeretnénk pálcát törni minden idők legeredményesebb női úszója felett, ugyanis a háromszoros olimpiai bajnok magyar klasszis 2:10.12 perces idővel ugyan a sorozatban nyert öt Eb-győzelem után szerzett bronzérmével már a 24. medálját nyerte az Eb-k történetében, így megelőzte az örökranglistán a svéd Sarah Sjöströmöt.



A tokiói olimpia előtt mindenképpen figyelmeztető lehet mindez Hosszú számára, ugyanakkor azt se felejtse el senki, hogy az országos bajnoksághoz képest már most másfél másodperccel gyorsabb volt, és ha ezt a javulást a nyári ötkarikás játékokon is képes lesz hozni, akkor újra aranyesélyese lehet a 200 méteres vegyesnek. Az aranyérmet ezúttal az izraeli Anastasia Gorbenko szerezte meg 2:09.99-es idővel, míg a finálé másik magyarja, Sebestyén Dalma 2:12.42-vel a hetedik lett.



Hosszú Katinka bronzérme mellé ezúttal Telegdy Ádám 200 méter háton a 4x100 méteres vegyes gyorsváltónk – Németh Nándor, Bohus Richárd, Senánszky Petra, Gyurinovics Fanni – tett hozzá egy-egy ötödik helyet. Meg Milák Kristóf egy Európa-rekordot, amivel a legjobb időt úszva került be a 100 méteres pillangó holnapi döntőjébe, ahol a budapesti eb-n már szintén aranyérmes Szabó Szebasztián pedig a hatodik idővel jutott ugyanezen szám fináléjába. Női 200 méter háton Burián Katalin a harmadik, Szabó-Feltóthy Eszter pedig hatodikként került a döntőbe.

Főkép forrása:
MTI/Kovács Tamás

További cikkek