Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Sportmix – feljutás, kupasiker, botrány

10perc.hu
2021. 05. 17.
Sportmix – feljutás, kupasiker, botrány

Számos magyar sportsiker született a hétvégén, valamint továbbra is zajlanak a nemzetközi sportélet különböző eseményei. Itt a szokásos hételeji összefoglaló.

Labdarúgás

Az NB II bajnoki címét megszerző Debreceni VSC és a második Gyirmót FC Győr feljutott az élvonalba, míg a harmadik Vasas a következő idényben is az NB II-ben szerepel. Mindhárom dobogós csapat győzött hazai pályán a Merkantil Bank Liga 38., utolsó fordulójában: a debreceniek 4-2-re verték a Szombathelyi Haladást, a gyirmótiak 4-0-ra a Békéscsabát, míg az angyalföldiek 3-0-ra múlták felül a Győrt. A 80 pontos DVSC mögött a Gyirmót és a Vasas ugyanúgy 78 ponttal zárt, a két csapat között a több győzelem döntött a vidéki klub javára. A Gyirmót idén mind a 17 bajnoki találkozóján veretlen maradt, az utolsó hat fordulóban pedig győzött is.

Az angol FA-kupát a Leicester City nyerte, miután a Wembley stadionban, 21 ezer néző előtt rendezett fináléban 1-0-ra verte a BL-döntős Chelsea gárdáját. A Leicester története első sikerét aratta a világ egyik legrangosabb nemzeti kupasorozatában.



A Besiktas nyerte a török labdarúgó-bajnokságot, miután az utolsó fordulóban vendégként 2-1-re legyőzte a Göztepe együttesét. Az isztambuli alakulat 2017 után végzett megint az élen a Süper Ligben. Mögötte másodikként a városi rivális Galatasaray zárt, amely ugyanúgy 84 pontot gyűjtött, de rosszabb volt a gólkülönbsége. A harmadik helyet a magyar válogatott védőt, Szalai Attilát is foglalkoztató, ugyancsak isztambuli Fenerbahce szerezte meg 82 ponttal. A tavalyi bajnok Basaksehir ezúttal csak a 12. lett.

Az Atlético Madrid hátrányból felállva 2–1-re legyőzte az Osasunát a La Liga 37. fordulójában, így továbbra is vezeti a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságot. Az is eldőlt, hogy a matracosoktól már csak a városi rivális, a két ponttal lemaradva második Real Madrid veheti el a bajnoki címet – miután 1-0-ra verte idegenben a Bilbaót –, ugyanis a Barcelona hazai pályán kikapott 2-1-re a Celta Vigo csapatától.

Az FC Barcelona nyerte meg a női labdarúgó Bajnokok Ligáját, miután a vasárnapi fináléban fölényesen, 4-0-ra legyőzte a Chelsea-t. A katalán klub női csapata másodszor került fináléba a legrangosabb európai sorozatban, s először hódította el a trófeát. Két éve 4-1-re kikapott az Olympique Lyontól a döntőben.


Kosárlabda

Az alapszakaszgyőztes Szolnok egy utolsó másodpercben dobott triplával 80-77-re legyőzte a címvédő Szombathelyt a férfi kosárlabda NB I döntőjének nyitányán. Az egyik fél harmadik sikeréig tartó döntő kedden 20.15 órakor folytatódik Szombathelyen.


Tenisz

A 20-szoros Grand Slam-győztes Rafael Nadal tizedszer nyerte meg a római salakpályás tenisztorna férfiversenyét: a döntőben három szettben 7-5, 1-6, 6-3-ra legyőzte a világelső, 18-szoros GS-győztes, korábbi ötszörös római bajnok Novak Djokovicsot. Érdekesség, hogy a spanyol salakkirály 36. mesterversenyét nyerte, és ezzel beérte a összesített lista élén álló szerb világelsőt, ráadásul a római Maters versenyen 2005 óta nem rendeztek úgy döntőtt, hogy Nadal és/vagy Djokovics ne lépett volna pályára. A női fináléban döbbenetes végeredmény született: a tavalyi Roland Garros-győztes lengyel Iga Swiatek úgy nyerte meg a döntőt, hogy vasárnap játékot sem veszített Karolína Plísková ellen (6-0, 6-0).



Röplabda

Az Európa-bajnoki szereplését már korábban bebiztosító magyar női röplabda-válogatott hatalmas csatában 3-2-re kikapott a francia csapattól a selejtezősorozat E csoportjának hatodik, utolsó fordulójában a Ludovika Arénában. A magyaroknak öt győzelem után ez volt az első vereségük a selejtezőben, így a rosszabb pontarányukkal a franciák mögött másodikként végeztek a négyesben. A szerb, horvát, román, bolgár közös rendezésű Eb augusztus 18-án kezdődik, a csoportok sorsolását jövő csütörtökön rendezik a finálénak otthont adó Belgrádban.

A magyar férfi válogatott 3-0-ra kikapott a veretlenül csoportgyőztes, házigazda portugál csapattól a férfi röplabda Európa-bajnoki selejtezősorozat G csoportjának hatodik, utolsó fordulójában, Matosinhosban. A magyarok így egy győzelemmel és öt vereséggel a csoport harmadik helyén zártak. A kvartettből a portugálok kijutottak a szeptember 1. és 19. között sorra kerülő lengyel, cseh, észt és finn közös rendezésű kontinenstornára.


Kézilabda

A Győri Audi ETO KC megvédte címét a női kézilabda Magyar Kupában, mivel 29-23-ra legyőzte a Debrecen csapatát a fináléban a veszprémi négyes döntő második, vasárnapi játéknapján. Az ETO a 19. Magyar Kupa-döntőjét játszotta, és 15. alkalommal győzött, ezzel megerősítette helyét az örökrangsor élén. A DVSC-nek ez volt a 13. fináléja a kupasorozatban, mérlege öt győzelem és immár nyolc vereség. A két csapat 2009 és 2011 után harmadszor találkozott egymással a fináléban, és harmadszor is a győriek nyertek. A bronzmeccsen a Ferencváros 28-21-re verte a Kisvárdát.



Autósport

Az utolsó gyorsasági szakaszon nyújtott kiváló teljesítményének köszönhetően a cseh Jan Kopecky, Jan Hlousek duó nyerte az Eger-Ózd-ralit, a Mercarius rali országos bajnokság második futamát. A világbajnokság WRC2 kategóriájának 2018-as győztese a pénteki prológtól kezdve hatalmas csatát vívott a magyar élmenőkkel, akik közül a végén a bajnoki címvédő Hadik András, Kertész Krisztián párossal volt nagy harcban a győzelemért, akiket végül két másodperccel előztek meg. A harmadik helyre a Csomós Miklós, Nagy Attila duó ért oda, míg a WRC2-ben címvédő norvég Mads Östberg, Torstein Eriksen kettős ezúttal negyedik lett a Citroen C3 Rally2 volánja mögött.

Nézők előtt rendezik meg július 30. és augusztus 1. között a Forma-1-es Magyar Nagydíjat a Hungaroringen. A mogyoródi versenyeken részt vehetnek azok a szurkolók, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, sőt, az autósportok rajongói - a mindenkori járványügyi intézkedések betartása mellett - a túraautó-világkupa, illetve a kamion Európa-bajnokság futamaira is kilátogathatnak. Előbbiben Michelisz Norbert, utóbbiban Kiss Norbert szerepel.


Kajak-kenu

A szegedi kajak-kenu világkupán a magyar válogatott négy arany-, nyolc ezüst- és három bronzéremmel zárta a viadalt. Az olimpiai számokban két második helyet gyűjtött Tótka Sándor (K-1 200 m) és a Balla Virág, Takács Kincső duó (C-2 500 m) révén, míg az 5000 méteres döntőkben a férfi kajakosok versenye kettős hazai sikerrel zárult Noé Bálintnak és Kopasz Bálintnak köszönhetően, míg női kajakban Csikós Zsóka, férfi kenuban pedig Adolf Balázs lett második. A szegedi világkupán összesen 26 versenyszámban osztottak érmeket, a 60 ország több 900 versenyzője között 45-en képviselték a magyar színeket. A viadal a járványügyi intézkedések miatt nézők nélkül zajlott a Maty-éren.



Három újabb paralimpiai kvótával gazdagodott a para szakág a Szegeden zajló kajak-kenu világkupán, miután Kiss Erik KL3-ban és Pulai Erika KL1-ben nyolcadik lett, Rozbora András pedig megnyerte a B döntőt KL2-ben. A magyar csapat ezzel összesen hat indulási jognál jár, túlszárnyalva ezzel az öt évvel ezelőtti riói kvalifikációs teljesítményt.


Vízilabda

Az OSC 10-9-re nyert a címvédő Ferencváros ellen a férfi vízilabda ob elődöntőjének harmadik mérkőzésén, ezzel megnyerte a párharcot és bejutott a fináléba. Ezzel eldőlt, hogy a férfi élvonalban, akárcsak az Eurokupában, az OSC és a Szolnok csatázik egymással. Az egyik fél második sikeréig tartó döntős párharc első felvonását szerdán (20.45), a másodikat szombaton (16.30) rendezik.


Kerékpár

A fővárosba négy év után visszatérő magyar körverseny a Hősök terétől indult és ott is ért véget 12 kör megtétele után. Másfél órával az indulás előtt még csepergett az eső, ám a rajtra kisütött a nap, 15 fokban kezdte meg a távot a 120 versenyben lévő bringás. Az ausztrál Damien Howson vasárnap megtartotta a sárga trikót a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny záró etapján, a 92 kilométeres budapesti körözés végén Edward Theuns bizonyult a leggyorsabbnak. Az összetett győztese, a BikeExchange 28 esztendős kerékpárosa, Howson az immár 42. kiírásánál járó verseny első ausztrál végső győztese. Mint mondta, egyetlen dolguk volt: biztonságosan megérkezni. „Tudtuk, hogy sprint lesz a végén, nyugodtnak kellett maradnom és jól helyezkedni” - értékelt Howson.



Úszás

Nem sikerült az éremszerzés a budapesti vizes-eb nyíltvízi úszás férfi és női 25 kilométeres számában. Legjobb magyarként Sömenek Onon Kata a negyedik végzett a hölgyek között, míg Vas Luca a kilencedik lett, míg a szám 2015-ös kazanyi vb-ezüstérmese, a Lupa-tavon szerdán 10 km-en második Olasz Anna feladta a versenyt. A férfiak 15 fős mezőnyében Gálicz Péter a 8., Huszti Dávid pedig a 10. lett. A nőknél a német Lea Boy, a férfiaknál a francia Axel Reymond szerezte meg az aranyérmet.


Sportlövészet

Pozitív lett az olimpiai kvótás Péni István márciusi doppingtesztje, ennek ellenére ott lehet a május végi eszéki sportlövő Európa-bajnokságon. Ugyanakkor a magyar szövetség felfüggesztette Sidi Péter versenyengedélyét, és eljárást indított ellene, mert a gyanú szerint behatolt Péni szobájába a márciusi indiai világkupaversenyen. A komáromiak világ- és Európa-bajnokával szemben azután kezdeményezett eljárást az MSSZ, hogy Péni elküldte a szövetségnek a szálloda biztonsági kamerás felvételeit, amelyen állítása szerint látható, amint március 18-án 10.36-kor egy személy bement a szobájába - amelyben édesapjával lakott -, majd 11.21-kor távozott onnan. Az ügy - melynek kapcsán az MSSZ - kivizsgálása a rendőrségen és a szervezet fegyelmi bizottságánál is folyamatban van, annak lezárása és a végleges döntés a jövő vasárnap rajtoló Eb után várható.

Főkép forrása:
MTI/Czeglédi Zsolt

További cikkek